Bilawal Bhutto Zardari

Allikas: Vikipeedia
Bilawal Bhutto Zardari
Bilawal Bhutto Zardari
Bilawal Bhutto Zardari (2009)
Pakistani välisminister
Ametis
Ametisse asumise aeg
27. aprill 2022
Eelnev Shah Mahmood Qureshi
Pakistani Rahvapartei esimees
Ametisse asumise aeg
30. detsember 2007
Eelnev Benazir Bhutto
Isikuandmed
Sünninimi Bilawal Bhutto Zardari
Sünniaeg 21. september 1988 (35-aastane)
Karachi
Erakond Pakistani Rahvapartei
Alma mater Oxfordi Ülikool

Bilawal Bhutto Zardari (urdu keeles بلاول بھٹو زرداری; sündinud 21. septembril 1988) on Pakistani poliitik. Alates 30. detsembrist 2007 on ta üks kahest Pakistani Rahvapartei esimehest.

Alates 27. aprillist 2022 on ta Pakistani välisminister.[1]

Päritolu[muuda | muuda lähteteksti]

Bilawal Bhutto Zardari pärineb poliitikute suguvõsast. Tema vanaisa Zulfikar Ali Bhutto oli aastatel 19711973 Pakistani president ja seejärel aastani 1977 Pakistani peaminister. 1979. aastal hukati ta sõjaväelise valitsuse korraldatud kohtuprotsessi tulemusel, kus ta mõisteti süüdi poliitilise oponendi mõrva korraldamises.

Bilawali ema Benazir Bhutto oli samuti kahel korral Pakistani peaminister (19881990 ja 19931996) ning alates 1983. aastast Pakistani Rahvapartei esimees. Ta mõrvati 27. detsembril 2007.

Poliitikas on tegev ka Bilawali isa Asif Ali Zardari, kes valiti 6. septembril 2008 Pakistani presidendiks.

Ta on Asifi ja Benaziri ainus poeg; lisaks temale sündis nende abielust veel kaks tütart. Usutunnistuselt on kogu nende perekond šiiidid.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Põhi- ja keskhariduse omandas ta Araabia Ühendemiraatides Dubai Rashidi poisslaste koolis. Koolis oli ta õpilaskogu esimeheks.

Ta on tuntud mitmekülgse sportlasena. Bilawal on tegelenud põhjalikult taekwondoga, milles on omandanud musta vöö. Lisaks mängib ta kriketit, ratsutab ja tegeleb laskmisega.

Keskkooli lõpetamise järel sooritas Bilawal Zardari edukalt sisseastumiseksamid Oxfordi Ülikooli, kus olid õppinud ka tema ema ja vanaisa. Alates 2006. aastast õpib ta Oxfordi Ülikooli Christ Churchi kolledžis ajalugu ja politoloogiat.

30. detsembril 2007 valis Pakistani Rahvapartei Bilawali tema mõrvatud ema asemel erakonna uueks esimeheks. Partei teiseks esimeheks valiti tema isa Asif Ali Zardari, kes jääb kuni oma poja ülikooliõpingute lõpuni partei tegelikuks juhiks.

Kui varem kasutas ta ainult oma isa perekonnanime Zardari, siis nüüd lisas ta sellele ka ema perekonnanime Bhutto.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]