Bhutani kuningas

Allikas: Vikipeedia

Bhutani kuningas ehk Bhutani maharadža on Bhutani monarh alates 1907. aastast.

Aastal 1907 haaras võimu Trongsa ringkonna valitseja Ugyen Wangchuck ja kuulutas 17. detsembril end Bhutani kuningaks, rajades päritava monarhia. Suurbritannia tunnustas tema võimu.

17. detsembrit tähistatakse rahvuspäevana.

Kuninga tiitel on aastast 1963 Druk Gyalpo (dzongha keeles 'Kõuedraakonikuningas', (Tema Majesteet, kuni 1971 Tema Kõrgus).

Algselt kehtis kuninga poolt valitsetavas Bhutanis absoluutne monarhia. Esimene samm konstitutsioonilise monarhia poole oli Rahvuskogu asutamine 1953. Aastal 1968 andis kuningas välja dekreedi, millega Rahvuskogust sai kuninga suveräänne institutsioon. Aastast 1969 kadus kuningal vetoõigus Rahvuskogu otsuste üle. Rahvuskogu sai ühtlasi õiguse kuningat umbusaldushääletusega võimult kõrvaldada. Sel juhul läheb võim üle troonipärijale. Kuninga nõudmisel seati sisse iga kolme aasta toimuv usaldushääletus. Niiviisi loodi "demokraatlik monarhia".

Aastal 1998 läbi viidud poliitiliste reformideni oli kuningal absoluutne võim. Ta oli ühtlasi valitsusjuht. Nüüd on valitsusjuhiks peaminister.

Kuningate loend[muuda | muuda lähteteksti]

Bhutanil on olnud neli kuningat:

Eellugu[muuda | muuda lähteteksti]

Bhutani monarhia juured ulatuvad 17. sajandisse, kui laama Shabdrung Ngawang Namgyal haaras nii usulise kui ka ilmaliku võimu. Tema võim ei olnud päritav, järglane oli reinkarneerunu.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]