Beats From The Vault

Allikas: Vikipeedia

Beats From The Vault on 1998. aasta suvel tegevust alustanud Eesti pikaealisim[1] senini toimuv peosari. Selle eestvedaja ja kuraator on Anders Melts. BFTV sari toimub praegu regulaarselt iga kahe kuu tagant klubis Hall.

BFTV-i loojad on Anders Melts (tuntud muusikuna ansamblitest Forgotten Sunrise ja Deceitome ning saatejuhina Raadio 2 saatest "Röntgen") ja Margus Pikner. Resident-D Anders Melts ehk 4-got-10 on muusikat mänginud reeglina kõikidel BFTV üritustel, kuid pika ajalooga (üle 110 peo) sarjast on läbi käinud DJ-sid vististi üle viiekümne.

Esimene BFTV[2][muuda | muuda lähteteksti]

Sarja esimene pidu toimus 1998. aastal ERKI-s (tollases Eesti Kunstiakadeemia hoones A. Laikmaa ja Gonsiori tänava nurgal) asunud internetikohvikutes Enter, kuid järgevad juba suuremates kohtades: klubis Võit, lokaalis Teine Kodu, seejärel pikemalt juba Rock Staris, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi ruumides ja EKKM-kohvikus ning alates 2019. aasta aprillist juba Eesti suurimas[viide?] tehnoklubis Hall. Beats From The Vault on reisinud ringi ka mitmes klubis ja baaris üle Eesti (esinenud nt Hard Rock Laagri "Purgatooriumi"-nimelisel öisel järelpeol).

20. toimumisaasta ja Tallinn Music Week[3][muuda | muuda lähteteksti]

Beats From The Vault
Ürituse tüüp kultuuriüritus
Žanr Techno Body Music, elektrooniline muusika, underground-tantsumuusika, EBM, Industrial, Rhytmic Noise, New wave, Post-punk, Dark Wave, Cold Wave, jpt
Tegutsemisaastad 1998 - tänini
Toimumiskoht klubi Hall (Peetri 6 Tallinn)
Algatajad Anders Melts, Margus Pikner
Korraldajad Anders Melts
Esinejad Blac Kolor, Holzkopf, The Lunacy of Flowers
Koduleht https://www.BFTV.ee

6. aprillil 2018 korraldati 20. toimumisaasta tähistamiseks Tallinn Music Weeki TMW: Beats From The Vault Stage pidu, kus esinesid Dead Janitor, Democide, Solo Ansamblis, Crash Test Money, Podruga, Tekstur, Evestus, Miseria Ultima, ZRN.

BFTV 100. pidu[4][muuda | muuda lähteteksti]

Järjekorranumbriga 100. pidu toimus 7. veebruaril 2020 klubis Hall. DJ-dest astusid üles: 4-got-10, Aivar Meos, Dirt Vessel, Fade:Over, fs, Ivõl, Neon D.I., Padre, Shiftwind, Skiso, Tamhiis ja Warshock. Sünnipäeva puhul esitleti näituse raames kõikide 100 ürituse plakatid.

BFTV eesmärk ja Bardo thödoli loogika[5][muuda | muuda lähteteksti]

Öeldakse, et on olemas elu enne BFTV kogemist ja see, mis sellele järgneb, on hoopis midagi muud. Muusikat esitatakse tavaliselt kontsert-helitugevusel, samuti ei hoita tagasi valguslahenduste sobitamises ja ka olustiku loomises. Tihti on vaatepilt šokeeriv, esiti võib-olla koguni ehmatav: seal võib ära tunda 1990. aastate reivide hõngu, alati väga palju paksu tossu, silmi läbi lõikavat strobovalgust ja lasereid. Korraldajad ei hoia tagasi visuaalse materjaliga üllatamast ja närvikõdi tekitamast, segadusse ajamast. Need on ainukesed hirmud, millest üle saades tantsid sa täiesti vabalt. "Bardo thödoli" loogika lähtub sellest, et vahepealsusesse sattunud teadvus on üldjuhul segaduses (ka vaatamata saadud õpetustele), ja kuna lahkunu ei saa aru, mis temaga on juhtunud, mõjuvad plinkiv-kiirgav valgus ja müra hirmutavalt. Tiibeti õpetussüsteemide meistri Kyaube Kalu Rinpoche (1905–1989) sõnul valitseb vahepealsuses selline müra, mis on võrdne tuhande kõuekärgatusega, ja olukord, kus igast ilmakaarest plingib ning sähvib sansaara ja nirvaana eri tasandite pimestavat valgust: "see on umbes samasugune kogemus nagu tipptund Pariisis, kus me oleme nagu keset rahvarohket rüsinat, kus inimesed tunglevad lõputult siia-sinna ja autod sõidavad igas suunas. Et see pilt oleks täielik, peame siia lisama tiheda rongiliikluse koos taevast risti-rästi läbistavate lennukitega, kogu selle kaootilise põksumise"

Kabel ja Krematoorium[6][muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeval jaguneb BFTV ruumijaotus peamiselt muusikastiilide tõttu kaheks: Krematoorium ehk peasaal (techno body music, EBM, industrial ja rhythmic noise) ja Kabel (cold wave, darkwave, post-punk, gothic, synthpop, dark ambient ja breakcore).

Lisandunud on veel ruumiinstallatsioon-tuba Külmkamber[7], kuhu on koondatud ühe konkreetse artisti või bändi looming. Külmkambri menüü on iga kord erinev.

Koroona ja streaming[8][muuda | muuda lähteteksti]

Koroonapandeemiaga seotud piirangute tõttu tuli üksikuid üritusi korraldada YouTube'i, Facebooki ja Twitchi striimingukanalite kaudu helis ja pildis. Sündis www.BFTV.ee veebikodu.

"The Ghosthunters - Sketches from livestream"[9][muuda | muuda lähteteksti]

The Ghosthunters lühifilm (17.16 min) tekkis sellest, et livestream'ide vahelised klipid olid asjaosaliste ja autorite arvates liiga head, et neid mitte säilitada – neist monteeriti kokku lõbus pildirida.

Meeskond[muuda | muuda lähteteksti]

Beats From The Vaulti korraldustiimi kuuluvad Anders Melts, Evert Palmets, Jaan Pullerits, Kadri Sammel, Krete Beljaev, Ragnar Kivi, Hedi Tamhiis ning plakatikunstnikuna tuntud Rene13.

Trivia[muuda | muuda lähteteksti]

Beats From The Vaulti ürituse nimi tuleneb Controlled Bleedingu plaadi pealkirjast "Songs From The Vault", aastatel 1998-1999 kandis üritustesari ajutiselt nime "Beats From The Vaulti In The Steel Room".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Anders Melts: "Beats From The Vault on tunnetuse, mitte stiilipõhine sari"
  2. Alvar Loog. "Kultuur: Mees, kes korraldab Tallinna kõige tumedamaid tantsupidusid".
  3. Evert Palmets. "Rada7.ee Anders Melts: "Beats From The Vault on tunnetuse, mitte stiilipõhine sari"".
  4. "Postimees.ee: Beats from the Vault jõuab 100. toimumiskorrani".
  5. Ülo Mattheus. "Akadeemia nr 10, oktoober 2021".
  6. Mariliis Mõttus. "Müürileht.ee: Tumedad biidid võlvi alt".
  7. Kärt Kelder, Sirp. "Hommikusöök söödud ja kohv joodud. Peole?".
  8. "www.BFTV.ee".
  9. BFTV. ""The Ghosthunters" 2021 lühifilm".