Barnim VIII (Pommeri)

Allikas: Vikipeedia
Barnim VIII ja tema naine Anna

Barnim VIII (1405. ja 1407. aasta vahel - 15. ja 19. detsembri vahel 1451) oli Pommeri-Wolgasti-Barthi hertsog.

Barnim VIII oli Pommeri-Wolgasti hertsogi Wartislaw VIII poeg. Pärast isa surma 1415. aastal oli tema lesk Agnes esialgu oma poegade Barnim VIII ja Swantibor IV ning ka mehevenna poegade Barnim VI, Wartislaw IX ja Barnim VII eestkostja. Agnes sai abi regentnõukogult, mida juhtis Kord Bonow. Kui erinevad pojad täisikka jõudsid, jaotati Pommeri 1425. aastal. Barnim VIII ja Swantibor IV said Pommeri-Barthi.

Taani-Hansa sõja ajal osales Barnim VIII Taani privateeringus Hansa Liidu vastu. 1427. aastal juhtisid tema ja ta sugulane Taani kuningas Erik Pommerist Taani-Rootsi ühendlaevastikku, võites Hansa laevastikku Sundi lahingus. Nad vallutasid konvoi või Hansa kaubalaevu en route Läänemerele. Barnim VIII osales ka turniiridel.

Swantibor ja Barnim jaotasid oma osa hertsogkonnast 1435. aastal omavahel, Swantibor sai Rügeni saare ja Stralsundi linna ning Barnim sai mandriosa peale Stralsundi. Kui Swantibor 1440. aastal suri, läksid Rügen ja Stralsund tagasi Barnimile. 1441. aastal vallutas Barnim Zingsti poolsaare Tsistertslaste ordu Hiddensee Püha Nikolause kloostrilt. Oma nõbude nõusolekul pantis ta hiljem Barthi, Zingsti ja Damgarteni valdused 20 000 kuldna eest oma vennatütrele Katharinele. 1445. aastal kaitsesid Barnim VII ja Barnim VIII Pasewalki linna Brandenburgi kuurvürsti Friedrich II vastu.

Barnim VIII suri 1451. aastal katku ja maeti Neuenkampi kloostrisse.

Abielu ja lapsed[muuda | muuda lähteteksti]

Ta abiellus Wunstorfi Annaga. Nad said tütre Agnese (1434–1512).