Bantha

Allikas: Vikipeedia
Bantha kostüüm
Bantha kostüüm

Banthad on väljamõeldud olendid George Lucase Star Warsi frantsiisis. Nad on suured neljajalgsed imetajad, kellel on pikk ja paks karv, ning neid nähti esmakordselt filmis "Tähtede sõda" (1977), kus Tuskenid Tatooine'i planeedil kasutasid neid koormaid vedavate loomadena. Pärast seda on neid näha olnud veel mitmes Star Warsi teoses, sealhulgas "Jedi tagasituleku"' eriväljaandes (1983), eelfilmides "Nähtmatu oht" (1999) ja "Kloonide rünnak" (2002) ning telesaadetes Star Wars: Kloonisõjad ja The Mandalorian, samuti videomängudes ja raamatutes.

Banthad olid ühed esimesed olendid, mida Star Warsi filmisaagas tutvustati. Nad mõtles välja George Lucas, keda inspireeris osaliselt Marsi John Carteri Banthsi-nimeline olend. Kunstnik Ralph McQuarrie kujundas banthade väljanägemise. Algsed kavandid kujutasid neid hobuse moodi olenditena, kuid seejärel muudeti nad elevandisuuruseks. Kunstiline juht Leon Erickson juhtis Star Warsi banthakostüümi loomist. Selle aluseks oli elevandisadul, mille küljes oli jakikarvadest kehakate. Aiavõrgu abil vormiti peamask, ventilatsioonitorudest kumerad sarved ja puidust valmistatud saba oli kaetud paksude ohakatega. Bantha häälitsused lõi helidisainer Ben Burtt, kes kasutades aeglustatud karu häälitsusi oli varem aidanud luua häält Chewbaccale.

Esimeses Tähtede sõja filmis mängis banthasid emane India elevant nimega Mardji, kes laenati Marine World Africa lõbustuspargist USAs. Stseenid filmiti Californias Death Valley rahvuspargis, kus probleemiks osutus, et Mardji heitis pidevalt kostüümi seljast, kuna selles oli talumatult palav. Hilisemates Tähtede sõja filmides ja sarjades näha olnud banthad on kõik olnud digitaalselt loodud algses filmis nähtud olendi järgi.

Elevandi kõnnak oli eeskujuks AT-AT jalutajate liikumisele filmis "Impeeriumi vastulöök" (1980) ning banthad inspireerisid ka luggabeast-olendi loomist filmis "Jõud tärkab" (2015) ja Coreallini koerte loomist filmis "Solo: Tähesõdade lugu" (2018).

Banthadel on mitmeid päriseluliste loomade omadusi nagu lumelambad, muskusveised, mammutid ja kodustatud jakid. Liigse kuumuse eest kaitsvat paksu karvkatet kasutavad ka näiteks antiloobid, kaamelid ja jerboad.

Banthad on pälvinud sooja vastuvõttu filmisarja fännide ja tegijate seas. C-3PO-d portreteerinud näitleja Anthony Daniels nimetas neid "üheks parimaks asjaks filmis".