Ayrton Simmons

Allikas: Vikipeedia

Ayrton Simmons (sündinud 29. aprillil 2001 Harlow's) on Briti-Hispaania päritolu võidusõitja, kes võistleb praegu FIA Vormel 3 meistrivõistlustel Charouz Racing Systemi sarjas.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kardisõit[muuda | muuda lähteteksti]

Simmons alustas oma rahvusvahelist kardispordikarjääri viieaastaselt väikestel Hispaania meistrivõistlustel ja võitis 2012. aastal Micro Maxi Kategoorias Rotax Max Challenge Grand Finals. Seejärel võistles ta erinevatel riiklikel meistrivõistlustel, nagu Super 1 Meistrivõistlused ja Kartmasters British Grand Prix. Ta sõitis kardiga kuni 2015. aastani.

Madalamad valemid[muuda | muuda lähteteksti]

Simmons tegi autodebüüdi autorallis 2016. aasta Briti Vormel 4 Meistrivõistlustel kolmandas ringis TRS Arden Junior Racing Teamiga. Tema vorm paranes voorust vooru, mis kulmineerus tema esimese poodiumiga hooaja viimasel võistlusel. Selle tulemusel sai ta üldarvestuses üheteistkümnendaks ja uustulnukate karikasarjas teiseks.

Sarjas sõitmist jätkas ta 2017. aastal sama meeskonnaga, seekord terve hooaja. Simmons alustas oma hooaega tugevalt võiduga Brands Hatchis ning pärast veel viit poodiumit saavutas ta meistrivõistlustel seitsmenda koha, vastavalt kolme ja viie koha võrra tagapool meeskonnakaaslastest Alex Quinnist ja Oscar Piastrist.

Simmons jäi Briti Vormel 4 kolmandaks hooajaks, konkureerides seekord JHR Developmentsiga. Britil oli seni parim hooaeg, võites neli sõitu ja saavutades veel kaheksa poodiumikohta, olles teel edetabelis teiseks, jäädes tšempioni Kiern Jewissist alla 71 punktiga.

BRDC Vormel 3 Meistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

2018. aastal debüteeris Simmons BRDC Briti Vormel 3 meistrivõistlustel Chris Dittmann Racinguga, kogudes 88 punkti ja saavutades edetabelis 19. koha.

2019. aasta hooajaks tegi britt lepingu täiskohaga meistritiitlile sõitmiseks. Ta saavutas oma esimesed poodiumid avavoorus Oulton Parkis ja saavutas oma esimese võidu Silverstone'is kolmandas sõidus. Tema järgmine võistlusvõit tuli Spa-Francorchampsis, kuid selleks ajaks oli ta juba kaotanud oma meistrivõistluste rivaalidele Clément Novalakile ja Johnathan Hoggardile. Simmons võitis teises Silverstone'i voorus veel ühe sõidu ja lõpetas üldarvestuses kolmandana, jäädes tšempioni Novalakist maha vaid 55 punktiga.

2020. aastal esines Simmons Briti Vormel 3-s kaks korda, ühe vastavalt Chris Dittmann Racingu ja JHR Developmentsiga. Ta saavutas igas voorus kaks poodiumit ja kogus Brands Hatchis kaks võitu.

2021. aasta BRDC Briti Vormel 3 Meistrivõistlused oli Simmonsi neljas hooaeg, mil sellel tasemel võistles. Naasnud Chris Dittmann Racingu juurde, võitis Simmons nädalavahetusel hooaja esimese võistluse, kus ta kindlustas mõlemad pooluskohad.

Euroformula Open Meistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Simmons saavutas Double R Racinguga 2020. aastal Euroformula Open Meistrivõistlustel. Ent juba kolme vooru järel katkestas britt ootamatult oma kampaania.

FIA Vormel 3 meistrivõistlused[muuda | muuda lähteteksti]

20. septembril 2021 teatati, et Simmons astub FIA Vormel 3 Meistrivõistlustel sarja hooaja viimasele etapile Sotši Autodromil, asendades Hunter Yeany Charouz Racing Systemis. Ta lõpetas mõlemad oma sõidud vastavalt 24. ja 21. kohaga.

Simmons jääb meeskonda kogu 2022. aasta hooajaks.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Simmons sündis Harlow's Essexi osariigis inglasest isa ja hispaanlasest ema peres ning elas 4–14-aastaselt Madridi Vallecase naabruses, enne kui kolis tagasi Eppingi. Ta sai nime varalahkunud kolmekordse Vormel 1 maailmameistri Ayrton Senna järgi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]