Autoriõiguste kollektiivne teostamine

Allikas: Vikipeedia

Autoriõiguste kollektiivne teostamine on autori varaliste õiguste teostamine kollektiivse esindamise organisatsiooni kaudu. See tähendab, et litsentsi ehk loa autoriõigusega kaitstud teoste teatud viisil kasutamiseks annab litsentsisaajale autoreid kas seadusest või tehingust tulenevalt esindav kollektiivse esindamise organisatsioon, mitte autorid individuaalselt. Kollektiivse esindamise organisatsioon peab õiguste kasutajatega vajadusel lepingueelseid läbirääkimisi, kogub sõlmitud litsentsilepingute alusel kokku litsentsitasud ning jaotab kogutud litsentsitasud oma liikmeteks ja esindatavateks olevate autorite vahel.

Õiguste kohustuslik kollektiivne teostamine on teatavatel masskasutuse juhtudel efektiivseks lahenduseks olukorras, mille puhul kannataks teose kasutamine autorite paljususe tõttu.[1] Mõnesid autoriõigusega kaitstavate teoste liike on autoril endal väga ebaökonoomne ja praktiliselt isegi võimatu ärilisel eesmärgil kasutada.[2] Autoriõiguste kollektiivne teostamine võimaldab hoida kokku nii autorite kui ka teoste kasutajate ajalisi ja rahalisi ressursse, kuivõrd igalt autorilt eraldi litsentsi saamine ei pruugi olla mõistlikult võimalik.

Ajal, mil kollektiivse esindamise organisatsioon teostab kas vastavalt seadusele või tehingust tulenevalt autori teatud varalisi õigusi, ei saa autor neid õigusi ise teostada.[3]

Autoriõiguste kollektiivse teostamise mudelid on:

  1. Autoriõiguste vabatahtlik kollektiivne teostamine;
  2. Autoriõiguste kohustuslik kollektiivne teostamine;
  3. Autoriõiguste laiendatud kollektiivne teostamine;
  4. Autoriõiguste kohustuslik laiendatud kollektiivne teostamine.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nemvalts, Kärt, Toomas Seppel, Aleksei Kelli, Elise Vasamäe, Silja Elunurm, Reet Adamsoo. Autoriõiguse ja autoriõigusega kaasnevate probleemide koondkaardistus 17. juuli 2012. lk 28.
  2. Pisuke, Heiki. Autoriõiguse alused. Tallinn, 2006, lk 66. ISBN: 9949-13-489-7
  3. AutÕS § 79 lg 5
  4. Vasamäe, Elise. Kollektiivse esindamise organisatsioonide esindusõiguse ulatus. Juridica 2012/7, lk 529.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]