Audrey Magee

Allikas: Vikipeedia

Audrey Magee (sündinud 1966) on iiri kirjanik ja ajakirjanik.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on õppinud Dublini ülikoolides saksa ja prantsuse keelt (University College Dublin) ja ajakirjandust (Dublin City University). Audrey Magee on teinud 12 aastat ajakirjanikuna kaastööd mitmetele väljaannetele (The Times, The Observer, The Irish Times, The Guardian).[1] Elab abikaasa ja kolme lapsega Wicklows.[2]

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Magee debüütromaan "The Undertaking" (2013) jõudis 2014. aastal rahvusvaheliselt tunnustatud Naiste Kirjandusauhinna (Women's Prize for Fiction) lõppvalikusse. 2015. aastal jõudis raamat Walter Scotti nimelise ajaloolise ilukirjanduse auhinna (Walter Scott Prize) ja 2016. aastal Dublini rahvusvahelise kirjandusauhinna (International Dublin Literary Award) kandidaatide hulka.

Romaan on ilmunud eesti keeles Tiina Tariku tõlkes pealkirjaga "Avantüür" (Petrone Print, 2016)[3]. Audrey Magee külastas 2016. aastal Prima Vista kirjandusfestivali, samas toimus ka romaani eestikeelse tõlke esitlus.[4]

"Avantüür" on ajalooline romaan, mille tegevus toimub Teise maailmasõja ajal paralleelselt Berliinis ning Stalingradis. Samavõrd on tegu armastusromaaniga. Teose peategelasteks on värske noorpaar Peter ja Katharina, kes sõlmivad puhtalt praktilistel kaalutlustel tollal üsna levinud fiktiivse abielu. Selline mugavusabielu võimaldas sõduritel saada sõjategevusest mitmenädalast abielupuhkust ning tagas tagalasse jäänud naisele pensioni juhul, kui mees sõjas surma sai. Seejärel noored aga armuvad ning Katharina lubadus mees koju tagasi oodata aitab Peteril sõjast eluga välja tulla. Väga oluline teema selles romaanis on moraalne korrumpeerumine, mis ei jäta puudutamata kumbagi peategelast. Kas valitseva võimu soosingu ärakasutamine oma elu edendamiseks on õigustatud ja kuhu see võib välja viia? Autor ei kirjuta kangelastest ega kangelaslikkusest, vaid lihtsa inimese elusaatusest erakordsetes tingimustes, uurides ebainimlikkuse võimalikkust igaühes meist. Autor hoidub hinnangutest ja säilitab teatud distantsi oma tegelastest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.bookbrowse.com/biographies/index.cfm/author_number/2573/audrey-magee
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. juuni 2019. Vaadatud 16. mail 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. https://petroneprint.ee/raamatud/avantuur/
  4. http://www.kultuur.info/syndmus/kohtumine-iiri-kirjaniku-audrey-mageega-ja-tema-romaani-avantuur-esitlus/

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]