Asvieja järv

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Valgevene järvest; Leedu järve kohta vaata artiklit Asveja

Asvieja järv
Valgla maad Valgevene
Väljavool Dziehciaroŭka
Pindala 52,8 km²
Pikkus 11,4 km
Laius 7,8 km
Keskmine sügavus 2 m
Suurim sügavus 7,5 m
Maht 0,104 km³
Koordinaadid 56° 3′ N, 28° 9′ E
Asvieja järv (Valgevene)
Asvieja järv

Asvieja järv või Asviejskaje järv (valgevene keeles Возера Асвейскае, vene keeles Освейское) on järv Valgevenes Viciebski oblastis Vierchniadźvinski rajoonis. Järv asub merepinnast 129,8 meetri kõrgusel, selle valgla on 259 km². Asvieja on pindalalt teine järv Valgevene territooriumil.

Kaldajoone pikkus on 33,4 kilomeetrit. Kaldad on madalad, kohati liivased, kohati turbased. Järve lääneosas asub Manastyrščyna saar, mis on oma ligi 5 km² pindalaga Valgevene suurim saar. Lisaks sellele on järvel ka ujuvad saared. Asvieja järve lõunakaldal asub Asvieja agrolinnake.

Vee läbipaistvus on 2,5 meetrit. Asvieja on eutroofne järv. Järvel pesitseb ohtralt veelinde, nende seas sinikael-part, punapea-vart ja lauk. Järvel pesitseb ka Valgevene suurim kajakakoloonia. Viimasel ajal[millal?] on järve veetase alanenud, osalt võib selle põhjuseks olla järve lähedal asuv turbatööstus, teine võimalik põhjus on järve veetaset reguleeriva tammi halb tehniline seisukord.

Kaladest leidub järves haugi, lutsu, angerjat, koha, latikat, linaskit ja kokre. Järve kallastel elutsevad koprad ja ondatrad. Taimedest kasvab järves ohtralt valget vesiroosi. Asvieja järve ümbrusse on moodustatud samanimeline maastikukaitseala.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]