Arutelu:Vormelipõhine muusika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

mina oma arust pakuks tõlkevasteks vormiline või vormipõhine muusika. Tublisti aitaks tõlkimisele kaasa arusaam sisust. Hetkel mina ei saa üldse pihta, mis see vormelipõhinemuusika võiks tähendada. Paluks selgitusi asja sisu kohta.--Hendrix 7. märts 2008, kell 18:57 (UTC)

Siin on probleemiks sõna "formaalne" / "formaliseeritud" eestindamine. Viidet ingliskeelsele tekstile aastast 1991 ei tohi ma kahjuks avalikult anda, kuid prantsuskeelse algversiooni tekst on avalikult allalaetav[1]. Mart Humal on tõlkinud raamatu pealkirja "Vormipõhine muusika", kuid see ei ole konteksti arvestades õige. Minuni on jõudnud Kerri Kotta arvamus, kes leidis: ""Vormelipõhine" näib ka mulle olevat kõige täpsem, sest oluline on just mingi algoritm, mingi vormel või omamoodi valem, mille pinnalt teose struktuur ja vorm tegelikult alles moodustuvad. "Formaliseeritud" annab Eesti kontekstis vaikimisi negatiivse tähenduse, mida sellel mõistel algupäraselt ei ole. "Vormi surutud" annab selles mõttes vale pildi, et ei ole ju mingit algselt juba valmis komponeeritud materjali, mida hakataks mingite vormikaanonite alla painutama. "Vormipõhine" on ehk eelnevatest täpsem, kuid see ütleb ainult, et vorm on sellises muusikas väga tähtis ja oluline struktuurielement; siin jääb täiesti ära see aspekt, kuidas mingist algoritmist (või alusvalemist) lähtuvalt vorm alles genereeritakse. "Moodulipõhine" võiks ju ka olla, aga "vormelipõhine" näib täpsem ja kõlab sümpaatsemalt, sest vormel on just see, mida korrates ja teisendades mingit suuremat üksust genereeritakse."--Andrus Kallastu 9. märts 2008, kell 19:42 (UTC)

Sisukord tundub selles artiklis olevat liigne. Eriti veel vales keelte järjekorras esitatud pealkirjade tõttu. Kuriuss (arutelu) 6. märts 2021, kell 17:14 (EET)[vasta]