Arutelu:Viridiaanroheline

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas see on siis sama, mis kroomhüdroksiidroheline? Milleks sel juhul eraldi artikkel? Kus seda nime eesti keeles on kasutatud? Kas ei peaks olema viridiaanroheline? --Metsavend 13. jaanuar 2019, kell 12:04 (EET)

Alapeatükis Kasutamine eeldaks teksti värvitooni kasutamisest, mitte selle nimetuse kasutamisest. Nimetuse kasutamisest peaks kirjutama sõnaraamatus. --Metsavend 13. jaanuar 2019, kell 12:06 (EET)

Värvuse ja värvipigmendi/värvaine tahaks artiklites lahus hoida. Need pole kindlasti mitte üks ja sama.
Viridiaanroheline on värvus. Kunstileksikonis (2001) on pigmendi nimi just viridiaan, kahju, et ma enne ei kontrollinud. Keegi on püüdnud tsitaatsõna kodustada. Seda värvust kasutavad ja sellega tuttavad on need, kes tegelevad maalimisega. Minu meelest on värvus ja sõna lahutamatud, sest värvusest hakkame eesti keeles rääkima alles siis, kui seda kasutame nii, et kasutuse jaoks peab ta juba sõnavaras olema. Siinkandis on see värvus üldse mitte veel väga tuttav, või on tuttav teise nime all. Keegi oli pigmendi juurde värvikasti ära teinud ja ma tegin siis värvuse artikli.
Kroomhüdroksiidroheline ehk viridiaan on värvipigment ja seda on kasutatud meil juba ammu, enamvähem sestajast kui ta käibele tuli. Ainult et nimetus viridiaan on 1990-2000-ndatest aastatest, kui hakkasid ingliskeelse sildiga värvid siia saabuma. 1960-ndatest pärit joonistamise ja maalimise õpik on pildile pannud nii kroomoksiidrohelise kui kroomhüdroksiidrohelise (täpsustusega smaragd), aga tekstis käsitleks just nagu mõlemat korraga millegipärast, muidugi need on ka lähedased pigmendid, aga värvilt väga erinevad. Smaragdroheline on värvus ja samal ajal selline nimetus, mida on antud väga erinevatele rohelistele värvainetele (eelkõige Schweinfurdi rohelisele, aga ka selle tooniga uuematele sünteetilisetele pigmentidele).
Ühesõnaga, tegelikult ootan rohkem kaasa-aitamist, näiteks sõnaraamatu kirjutamise osas, aga küsimustele olen ka lahkelt nõus vastama. Evlper (arutelu) 13. jaanuar 2019, kell 13:10 (EET)[vasta]