Arutelu:Vaimne alaareng

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kuivõrd vaimne alaareng on väga sageli kaasasündinud nähtus, siis alaealise ajukahjustuse jutt tundub naljakana

Jah, see on eksitav sõnastus. Andres (arutelu) 4. september 2012, kell 22
24 (EEST)


Kõigi nende astmete kohta peaksid olema eraldi artiklid (minu meelest). Andres 26. aprill 2007, kell 07:37 (UTC)

Nõus. Hendrix 26. aprill 2007, kell 08:36 (UTC)
Veidi rumal küsimus küll, kuid mis tähendus on linnukesel 'see on pisiparandus' ees? Parandasin ühe kirjavea ja tegin linnukese pisiparanduse ette, aga tundub, et see salvestati nii viimastesse muudatustesse kui ka ajaloosse. Hendrix 26. aprill 2007, kell 08:54 (UTC)
See on selleks, et näidata, et tegu polnud sisulise parandusega. See tulebki panna neil juhtudel, kui on tegu kirjavigade parandamisega, keeltevaheliste linkide, kategooriate vms. Siis on hilisematel ülevaatajatel lihtsam orienteeruda. Andres 26. aprill 2007, kell 09:50 (UTC)

Miks Arengupuue viitab siia? Füüsilised arengupuuded/füüsilise arengu puuded ei ole ju vaimne alaareng?--Ken 9. juuni 2007, kell 15:56 (UTC)

Kustutasin ümbersuunamise. Andres 9. juuni 2007, kell 16:40 (UTC)

vaatasin internetist järele ja mõeldakse siiski arengupuude all tavaliselt vaimset alaarengut.

Üldiselt on sõna puue meie mail üsna uus ja tema tähenduski pole ühemõttelislt välja kujunenud. On koolkondi, kes väidavad, et kui väikese sõrme üks liiges on defektne, siis on see puue. Teine seltskond aga on seisukohal, et puue seostub toimetulekuga. Kui on liikumispuue, siis see tähendab seda, et inimene ei saa liikuda lokomotoorse aparaadi düsfunktsiooni tõttu. On see düsfunktsioon tingitud halvatusest või jala puudumisest, ei oma tähtsust. Selle seltskonna silmis on mõiste arengupuue nonses. Mina jagan teise seltskonna seisukohti.

Aga mis põhjusel on hakatud arengupuuet võrdsustama vaimse alaarenguga, ma ei tea mitte... --Hendrix 9. juuni 2007, kell 18:14 (UTC)

Esimene süstemaatilisemalt defektoloogia terminoloogiat läbi töötanud komisjon vormistas oma töö 1986. aastal sõnastikuna. Selles eristatakse keha-, meele- (vaegnägemine, vaegkuulmine) ja kõnepuudeid ning vaegmõistuslikkust (sh alamõistuslikkus e vaimne alaareng). Seega ei vastandatud keha- ja vaimupuudeid. Kas selle kohta on ka uuemaid erialasõnastikke, seda ma ei tea, kuid erialasõnastik peaks olema tugevam argument kui üldkeele sõnaraamat või selle eriala puhul isegi EE esimesed köited. SSGreporter 11. veebruar 2010, kell 20:58 (UTC)

Nõus, et erialasõnastik on tugevam argument. Antud juhul tuleb küll ehk vaadata ka psühhiaatria ja sotsiaaltöö terminoloogiat. Andres 11. veebruar 2010, kell 21:15 (UTC)