Arutelu:Väliseesti organisatsioonide loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest võiks siin ülevaatlikkuse huvides loetleda väliseesti kultuuriseltsid riikide kaupa. Pole mõtet tekitada ainult selleks eraldi lehekülgi. Andres 16. mai 2006, kell 15.22 (UTC)

Ja isegi kui artiklitel on iseenesest mõtet, võiks siin ikkagi olla kogu loend. Artiklitega on veel see probleem, et neid on raske üles leida. Andres 16. mai 2006, kell 15.25 (UTC)

Nõus Andresega. --Metsavend 16. mai 2006, kell 22.23 (UTC)

Hea ja vajalik loend. Paar märkust. Kas poleks parem pealkiri Väliseesti organisatsioonide loend? Asi on selles, et iga organisatsioon ei pruugi olla "kultuuriselts", mida selle all ka iganes ei mõeldaks. Kas Adelaide meeskoor on "kultuuriselts", näiteks? Või Stockholmi Eesti Kool? "Organisatsioonid" on nad aga igal juhul. Teine märkus: Antud loendis on asjatu ja ylearune sõna "väliseesti"? Kui juba on riigi nimi ees märgitud, siis piisab ju vaid sõnast "eesti". Minu teada ei kasutata väljaspool Eestit kuskil sõna "väliseesti". Kui juba näiteks Argentiinas on eestlaste organisatsioon, siis on see loomulikult "eesti" selts vms, mitte "välis-eesti". --Lulu 30. mai 2006, kell 20.45 (UTC)

Ja, muidugi, veelgi parem oleks antud artikli pealkirjaks hoopis Eesti organisatsioonid välismaal. Põhjendus: kaoks ära see nõukogude-aegne nõme "väliseesti" ja asi muutuks loomulikumaks. --Lulu 30. mai 2006, kell 20.49 (UTC)

"Eesti organisatsioonid" on kahemõttelised, sest ka Eesti Instituut on Eesti (suure tähega) organisatsioon, mis tegeleb välismaal, samuti on seda Eesti välisesindused.

"Väliseesti organisatsioonide loend" oleks selles suhtes siiski parem. See aga tähendaks, et tuleks hõlmata ka poliitilised organisatsioonid, kirikud-kogudused, jne. Ehk kõlbaks "Väliseesti seltside loend"? Aga siis tuleks hõlmata ka välismaal tegutsenud üliõpilasorganisatsioonid?

Olgu sellega kuidas on, aga leian, et ülevaatlikkuse huvides võiks kõik loetleda ühes artiklis. Kui on tarvis mingi maa eestlaste seltsielust artikkel kirjutada, siis see on teine asi. Andres 30. mai 2006, kell 21.22 (UTC)

Andres 30. mai 2006, kell 21.22 (UTC)

Jajah. Eesti üliõpilasorganisatsioonid tegutsevad välismaal ka praegu, muideks. Aga jah, Väliseesti seltside loend võiks olla hea. Sel juhul jääksid muidugi välja väljaspool Eestit asuvad asutused, nagu näiteks seesama Eesti Instituut, Eesti saatkonnad ja konsulaadid jne, samuti eestlaste omanduses olevad ettevõtted välismaal. Kas oleks mingi ettepanek pealkirjaks, mis neid kõiki võiks ühendada ühte loendisse? ("Eesti asutused, organisatsioonid ja ettevõtted välismaal" oleks vist liiga kohmakas.) --Lulu 30. mai 2006, kell 21.54 (UTC)
Arvan, et Eesti riigi asutused ja eestlaste etevõted peaksidki välja jääma. Üliõpilasseltsid võivad seal ju olla. Andres 31. mai 2006, kell 05.54 (UTC)

Võiks ehk olla "Välismaa eesti seltside loend". Andres 31. mai 2006, kell 17.54 (UTC)

Parem siis juba Eesti seltsid välismaal. Siis saaks ehk ka väikese sissejuhatuse kirjutada loendile ette. --Lulu 1. juuni 2006, kell 10.21 (UTC)
See on mõeldav. Andres 1. juuni 2006, kell 12.14 (UTC)

Liitsin. Loendites oli veel:

  • Tšehhoslovakkia Eesti Selts (tšehhi keeles Československá estonská společnost), mis tegutses ennesõjaaegses Tšehhoslovakkias; Läänemere Liit (Baltský svaz), mis rajati 1974 põrandaaluse organisatsioonina sotsialistlikus Tšehhoslovakkias. (arutelu)
  • Soome Eesti-seltside Liit (Suomen Viro-yhdistysten Liitto ry) – SVYLi tegevusest võtavad põhiliselt osa estofiile koondavad seltsid. Koos käiakse huvist eesti kultuuri, ajaloo ning keele vastu. SEL liikmeskonda kuuluvad enamuses väliseestlastest liikmetega seltsid.
  • arutelu – Majad jätsin välja (neil eraldi loend). Võib-olla on siin veel midagi üleliigset. Pikne 10. august 2010, kell 14:13 (EEST)