Arutelu:Turkmeeni NSV

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Andmed selle kohta, millal Turkmeeni NSV läks NSVL koosseisu, on vastuolulised. Kas ta oli kohe moodustamisest saadik NSVL koosseisus? Mõned allikad, sealhulgas ka see, millele toetub Egon, ütlevad, et Turkmeeni NSV ja Usbeki NSV läksid formaalselt NSVL koosseisu alles 1925. aastal. Siit ka probleem, mille Egon tõstatas artiklite Türkmenistani riigipeade loend ja Usbekistani riigipeade loend juures. Andres 18:56, 8 May 2004 (UTC)

Kasutasin ENE-t. Turkmeeni ja Usbeki NSV LOODI 1924. aastal, kui likvideeriti vanade riikide jäänukid - Buhhaara ning Horazm. Turkmeeni ja Usbeki NSV tehti tühjale kohale, nad ei ole Buhhaara ja Horazm järglased. Nad ei saanud kuidagi minna NLiidu koosseisu 1925. aastal, sest loodi juba 1924 ja näiteks Turkestani ANSV oli Venemaa koosseisus loomisest kuni likvideerimiseni. - Urmas 20:08, 8 May 2004 (UTC)
See, et nad ei olnud NSV-d, ei tähenda, et nad ei olnud NSVL koosseisus. - Urmas 20:10, 8 May 2004 (UTC)
Siin tuleb ilmselt ka allikatesse kriitiliselt suhtuda. Nõukogude allikates võib erinevusi esineda kuupäevade ja isikute osas (eriti ebasoosingusse sattunute); ingliskeelsed allikad pole selles teemas reeglina (kui nende loojateks pole juhuslikult endise NLiidu kodanikud) kuigi usaldusväärsed. :-( Paraku on juba nii, et inglaste-ameeriklaste teadmised ulatuvad Reinini, prantslaste omad Elbeni ja sakslaste omad Vislani. Edasi tuleb reeglina ignoratsusväli. - Urmas 20:08, 8 May 2004 (UTC)