Arutelu:Turaida vaherahu

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Me ei tea selle päritolu. Võib olla esitab kirjutaja oma seisukohti, võib-olla on need kuskilt võetud. Viimasel juhul tuleks need omistada. Nii või teisiti tuleks kirjeldada kaalutlusi. Andres 29. juuli 2006, kell 16.30 (UTC)

Võtsin selle välja, kuna ei puutu otseselt vaherahusse Minnekon (arutelu) 28. oktoober 2014, kell 20:49 (EET):[vasta]

Aastal 1211 toimunud suurele Viljandi linnuse piiramisele vastasid eestlased omapoolse rünnakuga. 1212. aastal toimus eesti hõimude ühine suuroperatsioon - Toreida piiramine. Väga verine lahing, kus osales eestlasi kõigist maakondadest.
Nagu ütleb kroonik Henrik:

„"Vahepeal kutsuvad saarlased ja revalased ja ridalased kokku suure ja tugeva sõjaväe kõigist ümberkaudsetest Mereäärsetest provintsidest, ja nendega olid kaasas kõik vanemad Saaremaalt ja Ridalast ja kogu Eestimaalt, kellel oli palju tuhandeid ratsamehi ja veel enam tuhandeid laevadega tulijaid."“

Kirjelduste järgi võib oletada, et tegemist oli suurejoonelise lahinguga, milles nähtavasti ei saavutanud edu kumbki pool.

... ja selle, kuna need väited on minu hinnangul kahtlased ja võiks vähemalt viidatud olla:

Üldiselt on selge, et vaherahust oli eelkõige huvitatud saksa pool, aga samuti vajasid sõjast kosumiseks puhkust eestlased. Kindlasti tegid eestlased selle vaherahu ajal ettevalmistusi ja plaane ka sõja üheks suurimaks rünnakuks, milleks oli Riia piiramine 1215. aastal.
Tagantjärele tark olles võib siiski öelda, et vaherahust lõikasid rohkem kasu sakslased, suurendades ja uuendades oma vägesid Riias ja kindlustades oma positsioone Baltimaades.