Arutelu:Tertullianus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Varasem redaktsioon:

Quintus Septimus Florens Tertullianus (:kolmekordselt tugev) latiniseeritult Tertullianus (s. ca. 155 ; † 230), oli kirikuliider ja tähtis varakristlik autor. Ta oli ka üks märkimisväärsetest varastest kristlikest apologeetidest. Ta sündis, elas ja suri Kartaagos, tänapäeva Tuneesia aladel.

Tertullianus oli üks esimesi kristlikke teolooge ja kirjanikke. Kirjutas ladina keeles, tema kujundatud on ka ladinakeelne kristlik sõnavara. Lõi mõisted nagu "kolmainsus", "Vana Testament" ja "Uus Testament". Tõi sisse ka kolmainsuse kujutamise kui "kolm isikut, üks substants".

Oma peateoses "Apologeticus" rääkis kristlusest kui ainsast õigest usust ja mõistis hukka klassikalise Rooma Impeeriumi riigiusu ning teised religioonid Roomas, mida ta tituleeris ebausuks.

207. aastal pettus Tertullianus kirikuvõimudes ning astus montanismi, kristluse seisukohast ketserlikku liikumisse. Seetõttu ei ole teda ka pühakuks kuulutatud.

Tertullianuse elust on väga vähe teada, on võimalik, et millalgi tegutses ta Roomas juristina. 207 pettus kirikuvõimudes ja hakkas kaitsma montanismi. Peateos on "Apologeticus".

Andres 20. juuni 2008, kell 16:52 (UTC)