Arutelu:Teovõime

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"kes vaimuhaiguse, nõrgamõistuslikkuse või muu psüühikahäire" - See "muu psüühikahäire" on väga hägune termin. Huvitav, kust see võetud on? Mingist juura alasest õpikust? Teovõimetu on inimene siis, kui intellekti napib. Ja ka psühhoosid. Aga mida see "muu psüühikahäire" teovõime kontekstis tähendab?--Rünno 6. jaanuar 2010, kell 18:08 (UTC)

TsÜs § 8.--WooteleF 6. jaanuar 2010, kell 18:21 (UTC)

Teovõimetul võib olla norm intellekt, aga on just psüühikahäire mis väljendub tunnete, tajude või käitumise ebaadekvaatsusega. Skisofreenikul võib ka mõistus korras olla ja teda aetakse segi psühhopaadiga.


Kas näiteks abiellumine ja lapsendamine ei eelda teovõimet? Andres 7. jaanuar 2010, kell 17:51 (UTC)

Abiellumine ja lapsendamine on tehingud. Mõlemil puhul võetakse endale finantskohustused. Kaldun arvama, et piiratud teovõime korral ei lähe need asjad läbi. Aga artikli selgema arusaadavuse huvides peaks asja lähemalt uurima. Peaks mõne kohtunikuga konsulteerima. Üritan seda seda teha.--Rünno 8. jaanuar 2010, kell 18:06 (UTC)
Nii või teisiti on tarvis viiteid.
Artiklis on öeldud: "Kui subjekt ei oma materiaalseid väärtusi, millega tehinguid sooritada, siis reeglina teovõime piiramiseks puudub vajadus." Abielludes ega lapsendades ei sooritata tehingut materiaalsete väärtustega.
Eesti NSV-s oli võimalik ka abiellumisega täielik teovõime omandada. Andres 8. jaanuar 2010, kell 18:26 (UTC)
Uurin asja. Aga see Sinu väide, et "Eesti NSV-s oli võimalik ka abiellumisega täielik teovõime omandada." tundub kummalisena. Abielludes ju inimene ei saanud hoobilt targaks...--Rünno 8. jaanuar 2010, kell 18:30 (UTC)
Võtsin selle ENE 1. väljaandest. Andres 8. jaanuar 2010, kell 18:35 (UTC)
Ikka veel uurin. Tegelikult pole midagi uurinud...--Rünno 1. veebruar 2010, kell 17:03 (UTC)