Arutelu:Stants

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sisu ei vasta pealkirjale: siin ei räägita stantsist, vaid stantsimisest. Andres 11. juuni 2006, kell 18.28 (UTC)

Mnjah õige küll. Ma teen kohe uue lehekülje stantsimine ja panen kogu sisu sinna.--Animagi 11. juuni 2006, kell 18.31 (UTC)
Kuidas oleks nende asjade eestikeelsed nimed? Akra 11. juuni 2006, kell 18.55 (UTC)
Siin ongi kõik eesti keeles.--Animagi 11. juuni 2006, kell 18.56 (UTC)

Stants on laensõna saksa keelest ehki levinud kasutuses. Mida tähendab survetöötlemine templi ja matriksiga näiteks eksentrik pressiga.Akra 11. juuni 2006, kell 19.21 (UTC)

Sa tahtsid vist õelda, et survetöötlemine templi ja matriitsiga ekstsentrikpressil.

Vaata stantsil on ka tempel (ülemine liikuv osa) ja matriits (alumine paigalseisev osa). Ekstsentrikpress võib põhimõtteliselt olla muidugi ka stants, kuid võib olla ka näiteks survevalumasin vms. Juba aastakümneid on stantsi eestikeelses tehnilises kirjanduses nimetatud stantsiks (Kasvõi masinaehitaja käsiraamatus, mis on välja antud juba aastal 1971.), kuid pressi üldmõiste on siiski midagi muud kui stants, olgugi, et mõnikord töötavad nad samamoodi või on äravahetamiseni sarnased. Ja mitte ainult kirjanduses vaid ka inimeste vahel suhtlemisel räägitakse stantsist. --Animagi 11. juuni 2006, kell 19.36 (UTC)

Muidugi survetöötlemine ja stantsimine on omavahel seotud. Stantsimine on üks survetöötluse alaliik. Nagu juba mainitud toodetakse survetöötluse meetoditega valandeid (survevalu). Survetöötlusega toodetakse veel igasugu standardseid talasid jms. Ka stantsimine on üks survetöötluse osa. Stantsitakse aga ainult lehtmaterjali. Lehtmaterjal on siis selline materjal mille üks mõõde (paksus) on oluliselt väiksem kahest ülejäänud mõõtmest. Stantsimisega toodetakse näiteks autoturvavöösid (Eesti ettevõte Norma) ja igasugu kinnitusklambreid jms.

Ekstsentrikpress võib muidugi olla ka stants, kuid võib olla ka midagi muud näiteks survevalumasin.--Animagi 11. juuni 2006, kell 19.50 (UTC)

Vaata ka Võõrsõnade Leksikon'i. Loomulikult saab stansida ka teiste pressidege. Arvan, et võiks sõnaseletuse lihtsalt artiklisse sisse kirjutada nende inimeste jaoks kes ei ole rauda nii lähedalt katsunud.Akra 11. juuni 2006, kell 20.30 (UTC)

Viisin sisse parandused.--Animagi 11. juuni 2006, kell 20.39 (UTC)