Arutelu:Severinus (paavst)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Severinus)

Nii saksakeelses kirikuleksikonis kui ka ingliskeelses katoliku entsüklopeedias on öeldud, et "Ekthesis" oli usutunnistus.

Arvan, et eksarhi nime peaks kirjutama "Isaak". Andres 23. oktoober 2008, kell 22:51 (UTC)

Võib-olla siiski "Isaac" oleks õige. Andres 23. oktoober 2008, kell 23:00 (UTC)


Minu meelest peaks selle pealkirja all rääkima pühast Severinusest. Andres 23. oktoober 2008, kell 23:01 (UTC) Pean silmas Kölni piiskoppi Severinust, kes oli esimene sellenimeline pühak. Andres 23. oktoober 2008, kell 23:05 (UTC)

Peale tema on veel kolm sellenimelist pühakut. Selle artikli pealkiri võiks olla Severinus (paavst). Andres 23. oktoober 2008, kell 23:06 (UTC)

Artiklist Juliana tuleb siia link, aga pole selge, millise pühaku kohta see käib. Andres 23. oktoober 2008, kell 23:14 (UTC)
Severinus peaks tulema täpsustusleheks.--WooteleF 23. oktoober 2008, kell 23:34 (UTC)
Ka üks 5. sajandi Rooma konsul kandis seda nime.
Võib ka täpsustusleht olla. Andres 23. oktoober 2008, kell 23:44 (UTC)

Mis artiklit sa leksikonis vaatasid? Erinevad allikad annavad selle dokumendi puhul erinevaid mõisteid. Bautzi leksikonis on Severinuse juures selle dokumendi mõiste jäänud ebamääraseks, Herakleiose juures on seda nimetatud ediktiks [1]. Kelly nimetab seda dekreediks, kuid Konstantinos IV "Typost" ediktiks. Inglise viki peab lihtsalt kirjaks, paljud inglise saidid aga kasutavad neutraalset mõistet issue. Usutunnistuseks pidamine näib olevat vastava artikli koostaja tõlgendus, sest "ekthesis" tähendab hoopis midagi muud, usutunnistust nimetatakse kreeka keeles symbolon. Ma jätaks dokumendi mõiste siin artiklis lahtiseks ja ehk tuleks seda käsitleda keisri artiklis. Kalev.

Vaatasin mõlemast Severinuse artiklit.
Mõtlesin teha sellest eraldi artikli, nagu on prantsuse vikis. Seda tuleb veel uurida, aga ma saan praegu asjast aru nii, et Herakleios koostas kirjutise nimega "Ekthesis", aga paavstiks valitult nõuti, et ta kirjutaks alla selle osale, mis kujutas endast usutunnistust. "Ekthesis" ei tähenda usutunnistust, vaid on mõlema dokumendi nimi. Igatahes on minu meelest loogiline, et Severinus ei pidanud alla kirjutama keisri teosele, vaid just nõustuma keisri usutunnistusega, seda omakäeliselt tunnistades. Andres 25. oktoober 2008, kell 03:12 (UTC)