Arutelu:Sügelised

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

on olemas ka artikkel Sarkoptoos, mis paistab ka Skaabies olevat--Hendrix 13. oktoober 2008, kell 13:54 (UTC)

kuigi Arutelu:Süüdiklest ei arvata nii--Hendrix 13. oktoober 2008, kell 13:56 (UTC)

kui ma nüüd selle viimase arutelu läbi lugesin, jäi mulle mulje, et sügeliste probleem/olemus pole kaugeltki selge veel...--Hendrix 13. oktoober 2008, kell 13:59 (UTC)

Sarkoptoos ∈ sügelised ..[muuda lähteteksti]

.. ehk siis haigus teadusliku nimega sarkoptoos kuulub sügeliste hulka. Kõikides teistes keeltes siin vikipeedias kutsutakse seda haigust omakeelse nimega ja vaid eesti keeles kasutatakse selle üsna levinud haiguse kohta eksootilist teaduslikku terminit, millega on kokku puutunud vaid väga kitsa valdkonna spetsialistid. Õigekeelsussõnaraamatus sarkoptoosi kirjas ei ole.

Joelil on ilmselt õigus, kui ta kirjutab, et sügelisi põhjustavad erinevad 'elukad', ja vaid üks neist põhjustab sarkoptoosi, kuid see ei muuda ju asja.

Ka borrelioosi ehk Lyme'i tõbe põhjustavad erinevad 'elukad': Ixodes scapularis, Ixodes ricinus, Borrelia burgdorferi, Borrelia mayonii, Borrelia afzelii, Borrelia garinii, Borrelia spielmanii .. kuid ometi kutsutakse kõikide nende 'loomade' poolt põhjustatud haigusi lihtsalt borrelioosiks, kuna haigusnähud on ju sarnased. Las need ladinakeelsed 'elukanimed' jääda vastava eriala arstiteadlaste kasutusse.

Minu arvates tuleks artiklid 'sügelised' ja 'sarkoptoos' liita ning artikli nimeks jätta 'sügelised'. Pääskülaline (arutelu) 5. detsember 2022, kell 14:35 (EET)[vasta]