Arutelu:Ruteenlased

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sõna "ruteenlased" eesti keeles ei ole. Välislingid ja vikilingid (välja arvatud osalt inglise oma) räägivad russiinidest ehk ruteenidest. Leedu suurvürstiriigi rahvast räägib osalt artikkel Litviinid. Andres 11. aprill 2006, kell 14.00 (UTC)

Näiteks Saksa okupatsiooni aegses geograafia õpikus kasutatakse 'Valge-Ruteenia' Valgevene ja 'valge-ruteenlased' valgevenelaste kohta. See õpik ei ole väga defitsiitne, olen seda neli-viis korda antikvariaatides lehitsenud.--Kärnkonn 12. aprill 2006, kell 11.15 (UTC)
Praegu me ju ütleme "valgevenelased", mitte "valgeruteenlased", eks ole? Andres 12. aprill 2006, kell 19.34 (UTC)

Lihtsustatud skemaatiline seletus. Olid vana-venelased (Kiievi-Vene elanikud). Need jagunesid ajapikku kaheks: moskoviitideks ehk venelasteks ja ruteenlasteks (ruteenideks; Leedu, Vene ja Žemaitija Suurvürstiriigi elanikud). Viimased jagunesid ajapikku valge-ruteenlasteks ehk valgevenelasteks ja puna-ruteenlasteks. Viimased jagunesid omakorda ukrainlasteks ja russiinideks. Russiinid on aga tegelikult rahvakild, kes jäi ruteenlasteks edasi, st. muundumata ei valgevenelasteks ega ukrainlasteks, seda nende mägedest (Karpaadid) eraldatud asuala (Karpaadi-Vene) tõttu.

--Kärnkonn 12. aprill 2006, kell 11.15 (UTC)

Rahvusena tundub suupärasem kasutada sõna ruteenid. See tundub ka enamlevinud. Arvan, et see oli ka Andrese kommentaari "sellist sõna pole" mõte.--Ken 12. aprill 2006, kell 11.53 (UTC)
Sõna "ruteenid" kasutatakse eesti keeles eeskätt russiinide rööpnimena, seda võib kasutada ka austria-Ungari idaslaavlaste kohta (saksa Ruthenen). Sõna tuleb ladina sõnast Rutheni. See tähistas keskajal Kiievi-Vene elanikke, hiljem Leedu Suurvürstiriigi ja Rzeczpospolita idaslaavlasi (sõna tähendus on tõepoolest ahenenud). Põhimõtteliselt võib ju ka seda tõlkida "ruteenid". Siis võiks artiklis "ruteenid" rääkida, kuidas selle sõna tähendus on muutunud. Sel juhul aga ei ole ruteenid ikkagi sama mis selle artikli "ruteenlased", sest ruteenide all mõisteti algselt vanavenelasi. Peale selle tuleb arvestada, et oli üks keldi rahvas Lõuna-Gallias, kelle ladinakeelne nimi oli Ruteni fr:Rutènes. Ka selle hõimu nimi oleks eesti keeles "ruteenid". Andres 12. aprill 2006, kell 19.34 (UTC)
Entsüklopeedia mõte on siiski kirjeldada olemasolevat. Eesti keeles on rahvanimena olemas "russiinid" (rööpnimega "ruteenid"). Nime "ruteenlased" pole. See on pseudoteaduslik tõlkekonstruktsioon. Enne, kui kirjutada, tuleks läbi lugeda, mida on asja kohta eesti keeles ja eesti autorite poolt kirjutada. Ingliskeelse kuskilt veebist (isegi vikist) kättesaadud materjali valimatu tõlkimine on lubamatu. See artikkel tuleb kustutada. -