Arutelu:Ruteeni keel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kui valgevene, ukraina ja russiini keel pärinevad ruteeni keelest, kuidas siis valgevene ja ukraina keel ruteei keele murded ei ole? Andres 22. september 2005, kell 20.40 (UTC)

Sellepärast, et russiini keel ei ole võrreldes ruteeni keelega peaaegu üldse muutunud (mõnes keeles ei ole nende jaoks üldse eraldi sõnu), mõlemad on руськъ. Ruteeni ehk russiini keel on palju lähedasem vene keelele kui näiteks valgevene keelele (võrdle ise). Mõlema nimetus oleks vene keel (руськъ), kui see ei oleks juba hõivatud suurvene ehk moskoovia keele poolt. Nimetused 'ruteeni' ja 'russiini' on välja mõeldud selleks, et eristada seda suurvene keelest. Ruteenia-ruteenlased-ruteeni keel (nagu näiteks Läti-lätlased-läti keel).--X 23. september 2005, kell 08.28 (UTC)
Hea oleks kasutada mõistet 'väikevene keel', see on aga ukraina keele sünonüüm. Kõne alla tuleks veel 'punavene keel', see aga ei sobiks tänapäeva Valgevene endise keele kohta. Niisiis ikkagi ruteeni.--X 23. september 2005, kell 08.40 (UTC)
Ma osutasin lihtsalt vastuolule praeguses tekstis. Me ei saa siin asja lahendada isoleeritud otseste argumentidega. Tuleb tugineda teadlaste seisukohtadele, mis muidugi võivad ka lahkneda. Samuti pole mõtet leiutada uusi nimesid. Eesti keeles ei kasutata nimetust "ruteeni keel". Seda keelt, mis oli riigikeelena käibel, nimetatakse vanavalgevene või vanaukraina keeleks. Praegu eksisteerivat keelt nimetatakse russiini keeleks. See ei loe, kuidas seda teistes keeltes nimetatakse. "Ruteeni keel" võiks äärmisel juhul olla täpsustuslehekülg. See, et russiini keel on vanavalgevene keel peaaegu muutmata kujul, võib ju käsitleda ühe seisukohana, juhul kui sellel toetajaid on. Ei piisa sellest, et see on Sinu arvamus. Kõigepealt aga tuleb neid keeli põhjalikult kirjeldada. Selleks tuleb tugineda kirjandusele. Andres 23. september 2005, kell 09.00 (UTC)
Olgu, nõus. Keegi võiks need seisukohad ja selgitused nendesse artiklitesse sisse panna. Kes võiks seda teha?--X 23. september 2005, kell 09.10 (UTC)
Kes tahes, kellel jätkub selleks aega ja muid ressursse. Mina olen püüdnud vähehaaval nende ja teiste vaidlustatud artiklite kallal töötada, kuid minu ressursid on piiratud. Andres 23. september 2005, kell 09.22 (UTC)
Ma olen Andresega täiesti nõus. Ma arvan, et see artikkel tuleks õigupoolest kustutada. Ei saa kirjutada Vikipeediasse ükskõik millist teksti ja öelda teistele, et "parandage!". Kirjutada tuleb asjust, mida tead ja mille kohta oskad tuua kirjandusviiteid. - Urmas 23. september 2005, kell 20.02 (UTC)

Minu meelest peaks see sisu olema artiklis Vanavalgevene keel. Andres 17. veebruar 2006, kell 13.24 (UTC)

Suur osa küll, kuid mõned asjad (nt leviala) kuuluvad russiini keele alla. Kahe keele asjad on siin ühte kokku kirjutatud. - Urmas 17. veebruar 2006, kell 13.30 (UTC)
Jah, need tuleb välja jätta. Andres 17. veebruar 2006, kell 13.53 (UTC)