Arutelu:Rohtlahaukur

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Retsensioon[muuda lähteteksti]

Iseenesest sisult on artikkel hea. Pikkus on paras. Pilte on piisavalt. Silmatorkavaid faktlisi vigu leidsin ühe. Ei ole olemas liiki nagu ameerika kobras, on kanada kobras. Aga rõhutaksin, et kobras on taimtoiduline. Inglise keelses artiklis on tegemist ameerika mägraga.

Viitamine: Viitamine on korras. Viiteid piisavalt.

Keeleline kvaliteet: Leidsin paar lihtsat tähelepanematuse viga: Paaritusmishüüe-paaritushüüe, sellegi poolest kirjutaksin kokku (sellegipoolest)

Kuigi mehhiko rohtlahaukur ja mustsaba-rohtlahaukur ei talvitu, veedavad nad talvel paar nädalat urus. - Talvitumine ei sobi siia konteksti.

Artiklit on kohati raske lugeda. Tunda mõjutust inglise keelest. Toon välja laused, mille sõnastust muudaksin: (Lisan sulgudesse selle, kuidas mina teeksin.)

  • Rohtlahaukurid on oma nime saanud nende elukoha ning hoiatushüüde järgi. (Rohtlahaukurid on nime saanud oma elukoha ning hoiatushüüde järgi.)
  • Mustsaba-rohtlahaukurit kirjeldati esimest korda maadeavastajate Lewise ja Clarki poolt 1804. aasta Lewise ja Clarki ekspeditsioonil. (et ei tekiks kordust kirjutaksin lihtsalt 1804. aasta ekspeditsioonil)
  • Kiskjaste eest peites kasutavad rohtlahaukurid umbes 1m sügavusi kambreid. (kiskja eest põgenemiseks kasutavad..)
  • Mõnedes perekondades on ühe isase kohta liialt palju emaseid, sel juhul on perekonnas juures üks isane. (Mõnes perekonnas)
  • Magamispositsioon on kas ette painutatud kehaga istuv või seljal käpad püsti lamav, toetades pea teisele rohtlahaukurile. - Saan aru, mida mõtled, aga võib tekkida küsimus, kas ta magab külili käpad seljal püsti või selili käpad püsti.
  • Emaste paaritumisvalmidust näitava käitumise hulka kuulub enda genitaalide lakkumine, tolmu sees kümblemine ja hilised sisenemised urgu. (Emaste paaritumisvalmidsust näitavad)
  • Paaritusmisjärgselt ei ole isane emasest enam seksuaalselt huvitatud, aga ei lase teisi isaseid emasega paarituma.(aga><kuid ei lase ka teisi isaseid emasega paarituma)
  • Emasloomad sünnitavad vaid korra aastas pesakonna, mis enamasti koosneb neljast pojast. (sünnitavad vaid korra aastas, pesakonnas keskmiselt 4 poega vms.)
  • Viie kuuselt on nad täiskasvanud( viie kuuselt saavad täiskasvanuks.)
  • Rohtlahaukurid on kiskjatega hästi kohanenud, nad märkavad neid juba kaugelt ja hoiatavad teisi rohtlahaukureid spetsiaalse häälitsusega. (korduse vältimiseks nt. Ja hoiatavad liigikaaslasi...)
  • Rohtlahaukureid hävitati, kuna kardeti, et hobused võivad oma jäseme murda, kui nad rohtlahaukuri urgu astuvad. ( jäseme murda, astudes rohtlahaukuri urgu vms.)
  • Iga aasta paar kuud kestab nende innaaeg, mille jooksul võivad nende iseloomud muutuda agressiivseks.( innaaja vältel võivad nad muutuda aressiivseks või igal aastal, paar kuud vältava innaaja jooksul, võivad muutuda agressiivseks.)

Sõnakordused ei ole üldiselt probleemiks. Siiski võiks välja tuua sotsiaalsuse all sõna territoorium.

Vikipeedia tavad: Kuna süstemaatika tabelis on juba seltsid ja sugukonnad, samuti liigid kirjas, siis ei oleks neid enam klassifikatsiooni alla vaja.

Dieedi asemel kasutaksin toitumine (diet inglise keelest nii dieet kui toitumine. Levila peaks kajastama seda, kus antud liik elutseb- maailmajagu, riik , elupaiga tüüp(nt.parasvöötme rohtla). Urgudest kirjutaksin eluviisi all. Erosioonist jne tähtsuse all. Paaritumine ja järglased nimetaksin ümber sigimine.

Siseviited

Siseviited paneksin ka sõnadele talvitumine, talveuni

Lynx 11. november 2011, kell 13:59 (EET)[vasta]


Linkida veel Põhja-Ameerika, oravlased, suslikud, ümisejad. Kui mitmes kohas teksti sees olevad välislingid on viited, siis vormistada viidetena. (ing k dog mouse) – minu arvates pole vajalik mainida. Liiginimed linkida, uurijate nimed linkida. Arvude vahel tähenduses "kuni" kasuta mõttekriipsu. Murdarvus peab olema eraldajaks koma. Arvu ja ühiku vahel on tühik. mida nad kasutavad lähenevate kiskjate märkamiseks. veedavad täiskasvanud rohtlahaukurid enamik aega päevast. 1/3 – ¼ võiks ühtmoodi olla. Lauses "Tähtis on ka “nuusutamisrituaal”..." koma puudu. Mitme vanema hoolitsus. viiekuuselt. Lauses "Hoiatushüüded annavad edasi..." puudu koma. Ja ka lauses "Samuti, kui rohtlahaukur tekitab...". kardeti, et hobused võivad rohtlahaukuri urgu astudes oma jala murda. ahvirõugetesse (ja linkida). 2008. aasta 8. septembril. Eesti keeles on levinud nimetus "preeriakoer", võiks seda artikli alguses mainida ja ka ümbersuunamise teha sellelt nimetuselt. Adeliine 17. november 2011, kell 01:49 (EET)[vasta]


Kust need liikide nimetused, kildkonnad jms on võetud? "Utahi rohtlahaukur" küll ei saa olla. --Epp 24. aprill 2016, kell 01:41 (EEST)[vasta]

Küllap on välja mõeldud. Siin on toortõlget ikka veel sees, nagu "võtab aset". Andres (arutelu) 24. aprill 2016, kell 11:37 (EEST)[vasta]