Arutelu:Rinnalülid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Muidugi esineb selgroog ainult selgroogsetel, aga peaks ju märkima, kellel esinevad rinnalülid. Andres 09:09, 6 Dec 2004 (UTC)

Rinnalülid esinevad neil, kel esineb selgroog, see on ju välja öeldud?KS 13:21, 6 Dec 2004 (UTC)

Olen teistsugusel arvamusel. Minu meelest ei ole sõnaselgelt välja öeldud, et rinnalülid on kõigil, kellel on selgroog. Teiseks ei ole sugugi iseenesestmõistetav, et selgroog on selgroogsetel ja ainult selgroogsetel. See on asjaolu, mida lugeja ei pea teadma. Andres 20:10, 6 Dec 2004 (UTC)

On veel üks põhimõtteline küsimus, mis tuleb lahendada. Kas kirjutada igast anatoomiamõistest (näiteks rinnalüli või üldse selgroolüli osast) eraldi artikkel või suunata mõne pikema artikli juurde? Viimasel juhul peaksid tulema kõikide nende märksõnade juurest ümbersuunamised ning märksõnad peaksid olema rasvases kirjas. Saan aru, et siin saab olla teisel arvamusel, kuid mina eelistaksin põhimõtet, et igast mõistest on eraldi artikkel, isegi kui see on lühike või dubleeriv. Näiteks võiks artiklis selgroolüli osa kohta kirjeldada seda osa erinevat tüüpi lülides. Samuti võiks selle varustada sama tüüpi joonistega nagu siinses artiklis. Kompromissina võib kasutada algul ümbersuunamist, hiljem kirjutada artiklid. Muuhulgas oleneb sellest, kas vormistada osade nimetused rasvases kirjas või linkidena. Andres 20:20, 6 Dec 2004 (UTC)

Noh, kui sa ikkagi arvad, et muidu ei saa aru, olgu siis.
Mis puutub küsimusse eraldi artiklitest nt eri luude jms osade kohta, siis ega siin artikliski kõiki rinnalüli osi sees pole. Põhimõtteliselt ei pea ma eraldi artikleid valeks, aga esialgu neid niipea küll ei tule, kui just keegi minust usinam nendega tegelema ei hakka. Võib-olla võiks artikli lõppu osade täieliku nimekirja panna (siis Pariisi Anatoomianomeklatuuri järgi, mida kasutasin). Teen siis need osade nimetused linkideks?KS 00:12, 7 Dec 2004 (UTC)

Jah, tee linkideks. Sest pole midsgi, kui neid kohe ei tule. Täielik nimekiri oleks hea küll. Kui eestikeelne nimetus on olemas, võiks artikli pealkiri olla eestikeelne, ladinakeelselt nimetuselt tuleks ümbersuunamine.
Ah jaa. Vist on ka see probleem, et kõik rinnalülid ei ole täpselt ühesugused ja eri liikidel ei ole nad ka täpselt ühesugused. Andres 00:22, 7 Dec 2004 (UTC)

Noh, niipalju kui siin kirjas on kehtib küll igasuguste rinnalülide kohta. Kui detailsemalt kirjutada, tulevad muidugi erinevused. Iseenesest on hea mõte ka väike võrdlev-anatoomiline lõiguke lisada, kavatsen seda teha.KS 00:33, 7 Dec 2004 (UTC)

Mõtlesin lihtsalt, et võib-olla tuleb erinevus siis välja, kui loetleda kõik rinnalülide osad. Andres 06:57, 7 Dec 2004 (UTC)

Küsimus sõnastusest: Kas teksti "Rinnalülid koosnevad" asemel poleks parem "Rinnalüli koosneb [...] kinnitub"? iffcool 6. oktoober 2008, kell 16:24 (UTC)

Jah. Andres 6. oktoober 2008, kell 18:23 (UTC)

Püüdsin lõigus "Üldehitus" kõrvaldada inimesekesksust. Ma pole kindel, kas see täielikult õnnestus. Peale selle, ma lähtusin sellest, et inimesel asetsevad lülid vertikaalselt, loomadel horisontaalselt. Aga küllap on ka loomi, kellel nad on vertikaalselt, näiteks linnud. Aidake parandada. Andres 20. oktoober 2008, kell 19:24 (UTC)