Arutelu:Plastaken

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

kui me räägime plastikakendest, siis peaks ju rääkima ka metallakendest. Kas plastikaken on ikka mingi nähtus omaette? Arvan, et mitte. Lihtsalt üks aknaraami materjal ja ei midagi muud. Ja tegelikult ei räägita puitakendest, vaid puitraamidest. Puit või plastikaken oleks aken, mis on tehtud vastavatest materjalidest. Aga akna põhikomponent - klaas? Vanasti ka muu läbipaistev materjal.--Hendrix 7. juuli 2008, kell 16:15 (UTC)

kas siin artiklis ei kisu tootjate tutvustuse/reklaami kanti?--Hendrix 7. juuli 2008, kell 16:32 (UTC)

miks peaks rääkima klaaspaketitest plastikakna juures? Klaaspaketid on kasutatavad ükskõik mis materjalist aknaraamis. Ja selektiivklaasist peaks rääkima väga põhjendatult, muidu võib mõnel hari väga punaseks minna.--Hendrix 7. juuli 2008, kell 17:14 (UTC)

ja arvan, et klaaspaketist võiks omaette artikkel olla--Hendrix 8. juuli 2008, kell 04:54 (UTC)

põhjendatud on isegi neljakihiline klaaspaket. Üle selle enam eriti mitte. Saadav kasu ei kaalu üles ehituskulusid--Hendrix 7. juuli 2008, kell 17:19 (UTC)

Minu arust on artikli pealkiri legitiimne. Puitaken on küll olemas, samuti puit-alumiiniumaken ja metallaken.
Plastikakende puhul pakub erilist huvi: kuidas nad sooja peavad, kui vastupidavad nad on, kas nad on tervisele kahjulikud, kas nendega lähevad aknad uduseks, kas nad on odavamad, kas nad on inetud jne.
Klaaspaketi kohta võiks eraldi artikkel olla küll, aga kas plastikakendele toodetakse eraldi klaaspakette?
Kas PVC-aken on plastikakna sünonüüm või materjali järgi eristatud liik? Kindlasti tuleks kirjutada, millist plastmassi plastikakende puhul kasutatakse. Andres 8. juuli 2008, kell 10:14 (UTC)
Siin kisub minu arvates liiga teatud tootjate reklaamimiseks. Lisasin vastava märke.
Kas artiklinimes ei oleks parem mitmust kasutada (Plastikaknad)? iffcool 8. juuli 2008, kell 13:04 (UTC)
Reklaamina võib vaadelda ainult ühte alajaotust, kus loetletakse tooteid. Tegu pole aga nähtavasti ainult ühe tootja toodetega, nii et minu meelest ei pea seda reklaamina vaatlema.
Mina eelistaksin ainsust. Andres 8. juuli 2008, kell 13:36 (UTC)
Mis puutub Andrese küsimust plastakna uduseksminemise kohta, siis see ei sõltu kaasaekse aknaraami tüübist vaid akna asukohast seina külmumis punkti suhtes ja kui see punkt on valitud valesti siis lähevad uduseks kõiki tüüpi aknad sõltumata raami materjalist. Kui vana aken samas kohas ei läinud uduseks siis ta hingas niivõrd palju, et el lasknud udu klaasil tekida. Akra 13. august 2008, kell 16:00 (UTC)
Minu arvamus selle artikli kohta oleks, et see on üks osa artiklist Aken. Klaaspakett võik olla eraldi arikel kuhu akna artiklist juhitakse. Klaaspakettide kasutus ehituslikult on palju laiem, kui ainult aknaraamis.Akra 13. august 2008, kell 16:00 (UTC)

Ei saa öelda, et ROTO on plastakende suluste tootja. Neid sulusei kasutatakse kõigi aknaraamitüüpide juues.Akra 13. august 2008, kell 16:04 (UTC)

Nu nii, nüüd sai soojusjuhtivusteguri artikkel ka valmis enam vähem. Nüüd omandas see artikkel siin ka oma tõelise mõtte, milleks on mitte profiili tootjaid reklaamida vaid anda inimestele konkreetne vastus, kas naiele pakutav profiil on soojapidav ja kui soojapidav.

Ma Andrese arvamustega suht päri. Nii mõnegi muu arvamusega ei ole:D Aga mis puudutab selle kirjutamisest akna artikli alla, siis sellele olen vastu. Ma ise peangi selle artikli eeliseks, et see on põhjalik.


Mida tahaks veel teha: Mõned U väärtused on veel teadmata, järsku keegi teab lisada? Kui ei , siis saadan mingi aja pärast profiili tootjatele kirjad.

Ja siis suluste tootjaid on veel olemas. Ja järsku on ka profiilitootjaid veel.

Kui keegi teab, siis lisage, a ärge kustutage. Pole mõtet teha artiklik, kus kirjas ainult et plastikaken koosneb plastraamist ja klaaspaketist, siis oleks see nagu enamus Eesti wiki artikleid, mis on sisutühjad.

Paar pilti võiks ka lisada:)

Kõik teave, mis on seotud klaasi soojusjuhtivusega, tuleb paigutada artiklisse klaaspakett--Rünno 21. aprill 2009, kell 18:07 (UTC)

Nu Rünnokene, eks kriba siis see artikkel klaaspakett valmis ja ma vaatan üle, kas ta on sedavõrd põhjalik, et võin klaaspaketi andmed siit artiklist ära kustutada. Samas ei näe ma põhjust miks ei või olla kogu info plastikakna alla, kuna see koosneb nii raamist, kui klaaspaketist ja ka kõik need võib lahti kirjutada artikli all. Rünnoke, ära tegele mõtetustega, kirjuta parem mõni artikkel juurde.

Klaaspaketti kasutatakse ka puitraamidega akendel. Pole vahet, mis seda paketti raamib - puit või plastik--Rünno 21. aprill 2009, kell 18:18 (UTC)

Vahest harva tõesti kasutatakse klaaspakette ka puit aknaraamidega, kuid nagu ma näen, ei ole sa klaaspaketi artikliga edenenud.???

Mitte sugugi harva. Glaskek näiteks teeb tüüptootena puitraamiga ja klaaspaketiga aknaid. Ja mitte ainult Glaskek.--Rünno 22. aprill 2009, kell 08:10 (UTC)
Miks Sa ei võiks seda artiklit ise teha? Tegu on ju ikkagi eraldi mõistega. Andres 21. aprill 2009, kell 19:39 (UTC)

Redigeerimissõda ei vii kuskile. Soovitan rajada diskussioon viidetele. Andres 21. aprill 2009, kell 19:43 (UTC)

Nii, tänaseks jääb siinkohal artikkel pooleli. Eraldi mõiste - olen uurinud erinevaid ingliskeelse wiki artikleid ja ka seal on palju seotud andmeid ühe artikli all. Kuigi mõned asjad võivad olla dubleeritud. Põhimõte oleks selles, et kogu plastakende info saaks ühest kohast kätte.

Minule on veel tähtis, et oleks ainult 1 artikkel mille käekäigu pärast muret tunda.

Diskussiooni on alati tore viidetega ilmestada, ka artikli alla on plaanis rohkem viiteid, kuid pole jõudnud. Aga kui mõni (Rünno) kirjutab minu profiili, mitte artikli juurde, et aknaraamidel soojusjuhtivust ei ole ja see on ainult klaasil, siis tuleb poiss saata põhikooli, mitte argumenteerida. (Ja siis see teatud isik võtab kätte ja kustutab artikli veel ära ka, ise asjast midagi jagamata)

Eks tulevikus püüan ka tervise aspekti käsitleda. Hinndade lisamise välistan, see muudaks asja reklaamiks. Viimasel ajal olen avastanud veel palju raamidetootjaid, osad ka sellised, mida eestis ei pakuta. Avaldage arvamust, kas on mõtet lisada raamide info, mida eestis ei pakuta? Ja kui keegi viitsib kirjutada klaaspaketist artikli, siis andku minna, aga paluks põhjalik. Samas oleks mõtet ka kirjutada aknaklaasist artikkel, mille all saaks välja tuua selektiivklaasi omadused või teha selektiivklaasist eraldi artikkel.

Seidelberg

Kui kirjutada artikleid mõistete kaupa, siis on esitus selgema ülesehitusega. Eraldi artikkel ei välista lühemat esitust teistes artiklites. Ei ole aga võimalik artiklis ühe asja kohta kirjutada põhjalikult kõikidest sellega seotud asjadest. Näiteks ei ole tarvis artiklis Auto kirjutada põhjalikult pidurist, kuigi see on auto osa.
Sa võid oma jälgimisloendisse panna ka mitu artiklit. Sinu mure ei tohi olla teistele takistuseks.
Kui keegi teeb valesid asju, selgita seda talle viisakalt ja argumenteeritult. Kui saadad kedagi põhikooli tagasi, siis see tekitab ainult trotsi.
Väga võimalik, et hinnad Vikipeediasse ei sobi, kuigi minu meelest reklaamiga tingimata tegu ei ole. Selle asemel võiks ehk välislinkidesse panna lingid vastavate firmade lehekülgedele. Võiksid olla ka artiklid nende firmade kohta, kus saaks nende toodangust rääkida.
Arvan, et see, kas Eestis midagi pakutakse, pole oluline. Andres 22. aprill 2009, kell 06:34 (UTC)

Definitsioon on vale. Plastikaken ei ole üks akna tüüpidest. Akna tüübid on Taani aken, Saksa aken, Rootsi aken jne. Plastik on lihtsalt üks materjal, millest valmistatakse aknaraam. Aknaraame tehakse, nagu ülal arutluses kirjas, ka puidust, metallist. Saksa akna aknaraam võib olla nii puidust, plastikust, metallist.--Rünno 22. aprill 2009, kell 08:06 (UTC)


Ma ise näen küll hindades reklaami. Võib olla tõesti, kui on terase või klaasi hind, siis see pole reklaam, kuna tavainimene seda ei tarbi ja see on informatsiooniks. Aga plastakende artiklis ma igasugused hinnad välistaks.

Teen ettepaneku, et keegi võiks puitakendest artikli kirjutada. Ma võiksin omalt poolt aidata kolme eritüübilise raamikujuga puitakna U väärtustega.

Rünnole: Erinevalt sinust leian mina, et plastaken on üks akna tüüpidest. Taani aken, Rootsi aken võivad ka akna tüübid olla, oleneb kuidas liigitada.

Mõned eelnevad küsimused: PVC-aken ja plastaken on jah sünonüümid. Seidelberg


Panin kustutatud osa tagasi, sest minu meelest see pole reklaam. Andres 10. august 2009, kell 08:14 (UTC)


Kuni siin on esitatud vaid osa plastaknakataloogist, siis on tegu reklaamiga. Pealegi on oht, et see loetelu on tänaseks aegunud. Tõstan selle arutelulehe: --Hardi (arutelu) 4. jaanuar 2013, kell 14:10 (EET)[vasta]

Plastikakende raamide profiili tootjad[muuda lähteteksti]

KÖMMERLING[muuda lähteteksti]

Kömmerling raami profiilid:

  • Eurodur KM Uf=1,7 W/m2K
  • EuroFutur Elegance Uf=1,4 W/m2K
  • EuroFutur Classic Uf=1,3 W/m2K

REHAU[muuda lähteteksti]

Rehau raami profiilid:

  • Basic-Design Uf=1,6 W/m2K
  • Brillant-Design Uf=1,3 (isoleeritud armatuuriga Uf=1,2)
  • Brillant-Design MD Uf=1,3 (isoleeritud armatuuriga Uf=1,1)
  • Character-Design 70 Uf=1,6 W/m2K
  • Clima-Design Uf=0,71 W/m2K
  • Nordic-Design Uf=1,6 w/m2K
  • Thermo-Design Uf=1,6 W/m2K
  • Thermo-Design 70 Uf=1,3 w/m2K

SCHÜCO[muuda lähteteksti]

Schüco raami profiilid:

  • Corona AS 60 Uf=1,6 W/m2K
  • Corona CT 70 Cava Uf=1,3 W/m2K
  • Corona CT 70 Rondo Uf=1,3 W/m2K
  • Corona CT 70 Classic Uf=1,3 W/m2K
  • Corona SI 82 Uf=0,9 W/m2K
  • Corona SI 82+ Uf=0,8 W/m2K

TROCAL[muuda lähteteksti]

Trocal raami profiilid:

  • Confort Uf=1,5 W/m2K
  • InnoNova_70 Uf=1,1 W/m2K
  • InnoNova 2000 Uf=1,1 W/m2K

VEKA[muuda lähteteksti]

Veka raami profiilid:

  • Alphaline 90 U=0,8 W/m2K
  • Softline 70 AD U=1,4 W/m2K
  • Softline 70 MD U=1,4/m2K
  • Softline XXL U=1,0 W/m2K
  • Swingline U=1,4/m2K
  • Topline AD U=1,4/m2K
  • Topline MD U=1,4/m2K
  • Topline plus U=0,8 W/m2K
  • Vekavariant U=0,76 W/m2K

VÕRDLUSTABEL[muuda lähteteksti]

Plastist aknaraamide soojusjuhtivus
Tootjafirma Mudel Soojusjuhtivus raam

(Uf)

Soojusjuhtivus kogu aken

(Uw)

KÖMMERLING Eurodur KM 1,7 -
KÖMMERLING EuroFutur Elegance 1,4 -
KÖMMERLING EuroFutur Classic 1,3 -
REHAU Basic-Design 1,6 -
REHAU Brillant-Design 1,3 -
REHAU Brillant-Design MD 1,3 -
REHAU Character-Design 70 1,6 -
REHAU Clima-Design 0,71 -
REHAU Nordic-Design 1,6 -
REHAU Thermo-Design 1,6 -
REHAU Thermo-Design 70 1,3 -
SCHÜCO Corona AS 60 1,6 -
SCHÜCO Corona CT 70 Cava 1,3 -
SCHÜCO Corona CT 70 Rondo 1,3 -
SCHÜCO Corona CT 70 Classic 1,3 -
SCHÜCO Corona SI 82 0,9 -
SCHÜCO Corona SI 82+ 0,8 -
TROCAL Confort 1,5 -
TROCAL InnoNova 70 1,1 -
TROCAL InnoNova 2000 1,1 -
VEKA Alphaline 90 - 0,8
VEKA Softline 70 AD - 1,4
VEKA Softline 70 MD - 1,4
VEKA Softline XXL - 1,0
VEKA Swingline - 1,4
VEKA Topline AD - 1,4
VEKA Topline MD - 1,4
VEKA Topline plus - 0,8
VEKA Vekavariant - 0,76