Arutelu:Phillipsi kõver

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artiklist ei saa hästi aru, mis oli Samuelsoni panus. Andres 28. september 2008, kell 06:17 (UTC)

Lugesin nüüd kogu artikli üle. Jääb arusaamatuks, mis täpselt on palkade muutus ja millist tööpuuduse näitajat kasutati. Kas võrreldi keskmise nominaalpalga tõusu mingil ajavahemikul ning keskmist tööpuuduse määra samal ajavahemikul? Ka joonis vajab kommentaari.

On küll arusaadav, et palkade muutus ja inflatsioon on omavahel seotud, kuid see tuleks siiski pisutki lahti kirjutada. Arusaamatu on see, mida ikkagi Samuelson tegi. Kas ta põhjendas teoreetiliselt Phillipsi kõverat? Imelik on see, et Samuelsoni tulemus on võrreldes Phillipsi kõveraga väheütlevam: ainult monotoonne, mitte pöördvõrdeline seos. Andres 28. september 2008, kell 06:26 (UTC)

Joonise all on veel "palkade muutumine võrreldes töötusega". Kas see tähendab palga muudu ja töötuse määra suhte graafikut? Andres 28. september 2008, kell 06:28 (UTC)

Ma siiski nimetaks pöördvõrdeliseks seost, kus ühe näitaja suurenemisel teine väheneb ja vastupidi.--Oktav 28. september 2008, kell 08:17 (UTC)
Palun ära tee seda, sest see on vale. Kaks muutujat on omavahel pöördvõrdelises seoses, kui nende korrutis on konstantne. Andres 28. september 2008, kell 09:37 (UTC)

Praeguse artikli sõnastusest "leidsid kindla seose inflatsiooni ja töötuse vahel" jääb mulje, et nii kohe ongi ja keegi vastu ei vaidle. Tegelikult selle universaalsust ikkagi vaidlustatakse. --Oop 28. september 2008, kell 09:21 (UTC)