Arutelu:Patarei

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See peaks minuarvates olema täpsustuslehekülg.

  • Patarei - elektriallikas
  • Patarei - nt. suurtükipatarei
  • Patarei vangla

--Boy 30. detsember 2006, kell 18:16 (UTC)

Arvan, et selle pealkirja all võiks küll rääkida sellest, millest siin praegu räägitakse. Andres 31. detsember 2006, kell 03:35 (UTC)

"Keemiline energia" tundub mulle OK. Andres 31. detsember 2006, kell 03:37 (UTC)

Patarei on seade, mis hoiab endas keemilist energiat ja muudab selle kättesaadavaks elektri kujul.
Artikli sisu ei ole korrektne. Patarei tähendab süsteemiks ühendatud üheliigilisi seadiseid, seadmeid, ehitusi või muid sarnaseid asju – tuleneb prantsuskeelsest sõnast batterie
Mis puutub antud artikli sisusse keemilise energia allikad on akupurk ehk aku (üks element) ja galvaanielement, need omavahel mitmekaupa kokku ühendades saame patarei. Olemas on veel peale Boy poolt mainitute kondensaatorpatarei ja ilmselt on neid veelgi.
Rahvas nimetab küll galvaanielementi patareiks, kuid see ei ole korrektne.
Ettepanek: tulla tagasi Boy poolt väljapakkutud variandi juurde: täpsustuslehekülg jne.Akra 15. jaanuar 2007, kell 19:49 (UTC)
Mõtlen, et selle pealkirja all võiks rääkida akude või galvaanielementide patareist. Andres 15. jaanuar 2007, kell 21:01 (UTC)

Viidatakse saksakeelsele täpsustuslehele, aga see siin pole täpsustusleht. Siin on ennemini tegu sõnaraamatuartikliga ja minu meelest on prantsuse või inglise keelest selle sõna üldmõistelise tähenduse üks-ühele ülekandmine kunstlik. Miks elektrotehnika mõiste tähistamine sõnaga patarei korrektne pole? Ta on ka Käämbre sõnastikus sees. Siin lehel võiks sellest kirjutada nagu Andres pakub. 90.190.114.172 15. detsember 2011, kell 18:26 (EET)[vasta]


Välja võetud:

On kahte tüüpi patareisid: ühekordsed patareid, mis on mõeldud ühekordseks kasutamiseks ja hävitatakse peale tühjaks saamist, ning akud, mis on mõeldud mitmekordseks laadimiseks ja kasutamiseks. Patareisid valmistatakse väga erinevates suurustes, alates kõige väiksematest, mida kasutatakse näiteks kuuldeaparaatides või käekellades, kuni kõige suuremateni, mida kasutatakse näiteks reservenergiaallikana elektrikatkestuse korral.

Igapäevases keelekasutuses on välja kujunenud lühinimetused: kõiki ühekordselt kasutatavaid keemilisi vooluallikaid (seega siis ka üksikuid galvaanielemente) nimetatakse patareideks (nt kellapatarei) ja laetavaid allikaid (ühest või mitmest elemendist koosnevaid) akudeks (nt autoaku).

Mõnes seoses tähendab patarei mistahes liiki keemilist vooluallikat; nii võib seadme (taskulambi, seinakella, juhtmeta hiire) patareitoite (s.t mitte võrgutoite) allikaks olla üks või mitu nn ümarpatareid (s.t leeliselementi) või vastavat akut. Inglise keeles ongi battery üldiselt kasutusel selles laias tähenduses.

Andres (arutelu) 26. jaanuar 2018, kell 22:38 (EET)[vasta]