Arutelu:Pöide kihelkond

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tornimäele ehitati aastal 1873 õigeusu Tornimäe Neitsi Maarja Kaitsmise kirik. Välja tõstetud, eraldi teema.Akra 21. september 2008, kell 14:52 (UTC)

Paistab, et kirjutaja märgib süstemaatiliselt ära iga kihelkonna õigeusu kirikud. Miks seda ei võiks teha? Andres 21. september 2008, kell 15:22 (UTC)

Ilmselt (minu arvamus) ei ole ta endale kihelkondade usulist tagamaad selgeks teinud olid olemas Katoliku kihelkonnad ja õigeusu kihelkonnad millede teemal me IP.66 kusagil arutlesime. Kuid millede kohta andmeid vägagi nappib. Nõndanimetatud katoliku või luteriusu kihelkonnal pole midagi pistmist Vene õigeu templiga. Teiseks ei saa olla Saaremaa kihelkondade artiklid ülesehituselt ja sinna kuuluva sisu osas põhimõtteliselt erinevad seni vikipeedias olevatest kihelkonnaartiklitest. Ükski Vene õigeusu kirik ei kuulunud katoliku või luteriusulise kihelkona struktuuri, vaid oli eraldiseisev usuline asutus seega ka eraldiseisva artikli teema.Akra 21. september 2008, kell 17:22 (UTC)

Teemaks on kihelkond. See aga on Eestis ka etnograafiline ning kultuuri- ja kodulooline üksus. Andres 21. september 2008, kell 20:24 (UTC)
Tema alus on muinasaegne, hiljem oli kihelkond siiski usuline koos kultuurilisega, õigeusk poogiti alles siia külge venestamisajal, kuid ei omanud kihelkonnaga mingit pistmist. Kas peab hakkama sinuarvates kõiki senitehtud kihelkonna artikleid selles osas ringi tegema. Ja neid on rohkem. Saaremal on kihelkonna alal parimal juhul 1 õigeusu kirik. Vaivara, Jõhvi ja Tallnna ümbruse kihelkondades aga mittu kirikut ja kloostrit. Õigeusu kirik ei kuulu eesti kihelkonna struktuuri. Nendest kirikutest tuleb teha eraldi artiklid nagu ka Õigeusu kihelkondadest.Akra 23. september 2008, kell 12:48 (UTC)
Ma ei leia, et peaks hakkamaringi tegema. Lihtsalt ma ei saa aru, miks ei või õigeusu kirkuid mainida. Kui ka jutt on luteri kiriku kihelkonnast, on õigeusu tuleku mainimine minu meelest oluline. Andres 23. september 2008, kell 12:54 (UTC)
Kõik üheteemalised (antud juhul kihelkondade artiklid) artiklid peavad sisaldama analoogilist iformatsiooni. St. antud juhul peavad sisaldama õigeusukirikute olemasolu selle kihelkonna aladel, kas kõik kihelkondade artklid või mite ükski.Akra 23. september 2008, kell 16:01 (UTC)