Arutelu:Mississippi

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mis asi on indiaani keel? Selle asemel, et kirjutada 75 tuhat peaks kirjutama 75 000. Siim 18:34, 5 Jan 2005 (UTC)

Eesti Entsüklopeedias seisab, et indiaani keel. See on muidugi paha, et ma ei oska täpsustada, milline indiaani keel see on (neid on ju sadu). Kirjutan 75 tuhat ligikaudsete ja 75 000 täpsete arvude kohta.

See, et artikkel 'Mississippi jõgi' on tõstetud nime 'Mississippi' alla, on kena küll, aga USA-s on ka Mississippi osariik. Sama lugu, et osariik ja jõgi mõlemad, käib veel Arkansase, Colorado, Missouri ja Ohio kohta (võib-olla veel mõni). Mis saab, kui keegi tahab artiklist 'Mississippi' teada osariigi pindala ja pealinna? Muidugi võib lisada: "See artikkel räägib jõest. Osariigi kohta vaata ..." jah, kuhu? Kas lepime edasiseks kokku, et kui osariik ja loodusobjekt on sama nimega, siis põhiartikkel räägib loodusobjektist? Sel juhul peaks artikkel 'California' algama: California on poolsaar Loode-Mehhikos. Osariigi kohta vaata ...

Siiski tuleb kirjutada 75 000. Igaüks peaks ju aru saama, et see on ligikaudne number. Mississippi osariik saabki selle artikli pealkiri olema, mis osariiki käsitleb. Jõe artikli päisesse tuleb lisada, et muuda tähenduste kohta vaata Mississippi (täpsustus). Universaalseid kokkuleppeid ei saa teha, sest see kumba eelistada sõltub reeglina tuntusest. Arvan, et "California" peaks olema täpsustuslehekülg, mis suunaks artiklitele "California poolsaar", "California osariik" jne. Siim 18:52, 5 Jan 2005 (UTC)
kui nüüd matemaatikat meelde tuletada siis kui kirjutada 75 000 tähendab see vahemikku 74999,5 - 75000,5 - nii et 75 tuhat on muide õigem öelda. Muidugi iseasi on, kui lisada sõna umbes, ligikaudu, vähemalt jne. - Ahsoous 19:23, 5 Jan 2005 (UTC)
ja imho oleks vast mõttekam jätta artikkel Mississippi siiski osariigi jaoks - et endal vast lihtam meeles pidada 50 osariigi nimesid kui seda et võid pooljuhuslikult lennata linna, jõe, poolsaare või mille iganes otsa... (muidugi teine variant on et kõikidele osariikidele lisada sõna osariik, mulle isiklikult meeldiks see variant rohkem aga tuleks võtta ühtne lähenemine)

kui aga siiski nii jätta tuleb kasvõi template:usa ära muuta ning ilmselt veel muidki lehekülgi - (ka kui jääda selle juurde et osariigid teha ilma miski lisandita siis tuleb artikleid muuta) tõenäoliselt on vaja juba praegu ühendriike puudutavad artiklid üle vaadata - muide interwiki lehed on praegu (osa vähemalt) suunatud just osariigile... - Ahsoous 19:47, 5 Jan 2005 (UTC) ahjaa veel üks asi - on olemas veel teinegi Mississippi jõgi - Ahsoous

Oleks vist parem kõigile osariikidele sõna 'osariik' lõppu panna. Kui osariik ja selle suurim linn on sama nimega (nagu New York ja enamus Venemaa oblasteid), siis tahaks ikka pigem linna kui osariigi peale sattuda. Taivo
Osariikide nimed tuleb vormistada nii: "New York (osariik)" Siim 20:13, 5 Jan 2005 (UTC)
imho õigem on kirjutada New Yorki osariik aga tegelt oleks vaja konsensust nende suhtes kuidas - peaasi et ühtemoodi.
Ja Taivole üks väike küsimus kuidas kavatsed hääldada Arkansase jõgi - igaks juhuks mainin, et nime ennast hääldatakse [a:rkanso:] ? - Ahsoous 20:26, 5 Jan 2005 (UTC)
Osariigi nimi on New York. Seepärast ei saa kirjutada New Yorki osariik. Sellel teemal pole mõtet vaielda, sest need asjad on juba ammu kokku lepitud. Siim 20:30, 5 Jan 2005 (UTC)
paraku siin ma sinuga ei nõustu - osariigi ametlik nimi on State of New York vahetevahel öeldakse ka New York State (nagu näiteks Virginia osariigi ametlik nimi on Commonwealth of Virginia) - aga mis siin ikka vaielda - oluline oleks ühtne kokkulepe - Ahsoous 20:47, 5 Jan 2005 (UTC)
Me koostame eestikeelset entsüklopeediat. Siim 20:51, 5 Jan 2005 (UTC)
Eesti keeles ongi New Yorki osariik... (vana variant oli New Yorgi osariik aga praegu on vist soovitatav nime tüve mitte muuta) - ja muide jagan Urmase arvamust sulgude kasutamise kohta artiklipealkirjades täiesti - Ahsoous

Taivo, palun kirjuta arutelulehel alla, vajutades neli korda ~

Kõige tähtsam muidugi, et lugeja juhitaks õige artikli juurde. Siiski on minu meelest üsna loomulikud kriteeriumid. Tavaliselt kasutatakse eesti keeles ilma kohaliiginimeta riikide (enamasti ka osariikide ja liidumaade), asulate ja saarte nimesid. Enamasti kasutatakse koos kohaliiginimega jõgede (välja arvatud kümmekond tuntud välismaa jõge) ja järvede nimesid. Mägede nimed on ilma sõnata „mägi” tavaliselt välismaa nimede korral. USA osariikide nimed on tavaliselt ilma sõnata „osariik”, eranditeks on New York ja Washington, nähtavasti ka Mississippi. Poolsaarte nimesid ei kasutata peaaegu kunagi ilma sõnata „poolsaar”. Nii et sellist reeglit ei ole, et loodusobjektide nimesid tuleb eelistada, pigem vastupidi. „Mississippi” on pigem erand. Ma ei ole kindel, mis teha Missouriga, aga "Arkansas" ja "Ohio" peaksid minu meelest kindlasti olema osariike käsitlevate artiklite pealkirjad.

Nimi tuleb arvatavasti algonkini keelte hulka kuuluvast odžibva (Ojibwa; ENE 1. väljaande järgi) keelest. Selle algne kuju oli "Michesepe" ‚veekogude isa’ (teistel andmetel ‚jõgede isa’ või ‚suur jõgi’). Tänapäeva odžibvei (KNAB-i järgi) keeles on jõe nimi „Gichi-ziibi”. Teise versiooni järgi on odžibvakeelne nimi „Messipi” ‚suur jõgi’. Andres 20:56, 5 Jan 2005 (UTC)

Ühenimeliste osariikide ja jõgedega vast lihtsam ning vähem vaidlemist, kui võimalusel nad pikalt välja kirjutada, st 'osariik' ja 'jõgi' lõppu panna. Segasemaks asi ikka ei lähe :). - Urmas 21:07, 5 Jan 2005 (UTC)
Sellisel lähenemisel on minu meelest kaks puudust. Esiteks on raske meeles pidada, kuidas ühe või teise osariigi nimi tuleb vormistada. Teiseks, kui me ei kasuta ühegi artikli pealkirjas lühikest vormi, teeb see kirjutaja elu ilmaasjata raskemaks. Andres 21:54, 5 Jan 2005 (UTC)
St täpsustuslehekülg oleks sellisel juhul kindlasti vajalik ja omal kohal. - Urmas 22:36, 5 Jan 2005 (UTC)
Kui sama nimi esineb üle kahe korra, siis tuleks paigutada lühikese vormiga pealkirjaga artikli algusesse viide täpsustusleheküljele. Andres 05:46, 6 Jan 2005 (UTC)
Kui me järgiksime KNAB-i soovitusi, siis on "Missouri" nii jõe kui osariigi nimi ning "New York" on linna ja osariigi nimi. Et neid on vaja Vikipeedias kuidagi eristada tuleks minu arvates kasutada sulge kõigist ebamugavustest hoolimata, sest vastasel korral jääb mulje, et õige on "Missouri jõgi" või "New Yorki osariik", mis ei ole ju tõsi. Me võime muidugi antud juhul KNAB-i ka eirata. See ei ole minu jaoks põhimõttelise tähtsusega probleem. Siim 21:20, 5 Jan 2005 (UTC)
Minu arusaamise järgi ei keela KNAB ühelegi nimele kohaliiginimetust järele panemast. Kui on vaja välja tuua ametlik nimi, saab seda artiklis eksplitsiitselt teha (KNAB ei esita tingimata ametlikke nimekujusid). Peale selle, kui artikli pealkiri on „Ohio jõgi”, võib alustada nii: „Ohio on jõgi...”. Andres 21:54, 5 Jan 2005 (UTC)
Andresega täiesti nõus. - Urmas 22:36, 5 Jan 2005 (UTC)