Arutelu:Laevakapten

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Laeva kapten)

otsustab kõigi küsimuste üle

Seda tuleks täpsustada. Andres 20. aprill 2007, kell 09:58 (UTC)

Mina ütleks nii, et "vastutab laeva, meeskonna, lasti ja reisijate eest"... Jürka 6. mai 2007, kell 11:13 (UTC)


Kõik need võib kokkukirjutada kui tegemist on ametinimetusega.
Kas peaks olema ka viited lennukijuhile, sõjaväe auastmele? suwa 10. veebruar 2008, kell 08:45 (UTC)

Laevakaptenile jne peaksid küll lingid olema. Andres 10. veebruar 2008, kell 08:59 (UTC)

Üldiselt enamuses wikides üldmõiste kapten, vene omas on otseselt laeva kaptenZosma 14. veebruar 2008, kell 18:06 (UTC)

Laevakapten peab olema kokkukirjutatud muidu osad lingid ei too selle artikli juurde Stemugram 29. detsember 2008, kell 19:11 (UTC)

Siin on juttu ametist ja mitte kaug- või lähisõidukapteni diplomist. Rootsi sv:Sjökapten on kaugsõidukapteni diplom, mis peab olema laeva kaptenil - sv:Befälhavare. Inglise keeles on kapteni kajuti uksel ja visiitkaardil enamasti master (ilmselt lühendatud master mariner, mis inglise Wikipedia järgi tähendab samuti kaptenidiplomit), vahel ka en:Captain.

Tänapäeval on vastutus inimelude eest esikohal ning kapten ei ole kohustatud koos laevaga hukkuma. SSGreporter 31. jaanuar 2010, kell 21:51 (UTC)

Sa võid valed intervikid välja võtta. Panin sisse inglise viki artiklis toodud intervikid. Intervikideks ei panda mitte terminite vasted, vaid samateemaliste artiklite pealkirjad. Andres 31. jaanuar 2010, kell 22:23 (UTC)

Aitäh! Mida teha siis, kui tuleks panna kaks või rohkemgi vasteid. Seda artiklit tuleks edasi kirjutada, et neid lähi-, kaugsõidu- või väikelaevakaptenite diplomeid selgitada. Eesti keeles tähistab kapten nii ametikohta kui ka diplomit. Näiteks juhul, kui kaptenidiplomiga isik pole kaptenina laevas töötanud, on ta ikkagi kapten. Seetõttu oleks vaja siit viidet nt rootsi keeles mõlemale sõnale, ja mõlema kohta on rootsi Wikipedias ka artiklid. SSGreporter 31. jaanuar 2010, kell 23:04 (UTC)

Me võime ka eri mõistete kohta eraldi artiklit teha. Andres 31. jaanuar 2010, kell 23:12 (UTC)

Pakun artiklile alloleva sõnastuse. Arvan, et see on täpsem kui praegune:

Kapten on kõrgeim juhtiv isik laevas, kellel lasub ülim ning lõplik vastutus laevaoperatsioonide ohutu ja efektiivse teostamise eest vastavalt rahvusvahelistele, kohalikele ja lipuriigi nõuetele ning reederi juhistele. Laevaoperatsioonide aluseks on laevapere juhtimine navigeerimisel, lastioperatsioonide teostamisel, laeva hooldamisel ja teiste laeva kasutamise eesmärki täitvate tegevuste läbiviimisel. Laeva, sellel viibivat isikut või lasti ähvardava ohu korral, samuti laevapere liikme allumatuse või vastuhaku korral või muudel hädajuhtudel võib kapten ohu tõrjumiseks kasutada vajalikke sunnivahendeid.

Eesti keeles kasutatakse ka täpsustavaid nimetusi: laevakapten, merelaeva kapten, sõjalaeva kapten, reisilaeva kapten, kaugsõidukapten (kaugsõitude õigusega kapten), lähisõidukapten (lähisõitude õigusega kapten), sadamakapten (sadamajärelevalve ülem), metskapten (ilma erihariduseta laevajuht), kipper (väikese laeva juht, tihti ka omanik).

Vasteid teistes keeltes: inglise keeles: captain, ship master; rootsi keeles: sjökapten, befälhavare; soome keeles: merikapteeni; läti keeles: kapteinis; leedu keeles: kapitonas; saksa keeles: kapitän; vene keeles: капитан.

Kapteni kutse saamiseks tuleb lõpetada laevajuhi koolitus mereõppeasutuses ning läbida nõutav meresõidupraktika praktikant-madrusena või madrusena, vahitüürimehena ja vanemtüürimehena. Kapteni kutseoskusi kinnitab lipuriigi poolt väljastatud diplom või tunnistus. Eestis kehtivad järgmised kapteni kutset tõendavad tunnistused ja diplomid: • väiksema kui 200-se kogumahutavusega laeva kipri tunnistus (lühendatult RSK-200) • väiksema kui 500-se kogumahutavusega laeva kapteni tunnistus (lühendatult RSK-500) • väiksema kui 3000-se kogumahutavusega laeva kapteni diplom (lühendatult VKN) • 3000-se ja suurema kogumahutavusega laeva kapteni diplom (lühendatult KKN)

Vanasõnu kaptenist: Jumal taevas, kapten laevas;

--Vahur 26. mai 2010, kell 08:11 (EEST)[vasta]


Vigane termin laeva kapten[muuda lähteteksti]

Adminnil teisaldada pealkirja alla laevakapten--Estopedist1 (arutelu) 17. mai 2019, kell 00:16 (EEST)[vasta]