Arutelu:Kvalitatiivsed uurimismeetodid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kui jutt on kvalitatiivuuringust, miks Sa siis räägid siin kvantitatiivuuringutest?

Jutt paistab siin olevat sotsiaalteaduslikest kvalitatiivuuringutest.

Siia ei viita ükski lehekülg. Andres 26. juuli 2006, kell 17.37 (UTC)

Kvalitatiivuuringu eesmärgiks on välja selgitada inimeste motiive, arvamusi, hinnanguid, suhtumist, reaktsiooni, hoiakuid, eelistusi. Võtsin välja, sest ka kvantitatiivsed meetodid sotsiaalteadustes võivad tegeleda täpaselt samade asjade väljaselgitamisega. Arvan, et artikli võiks liita artikliga kvalitatiivsed uurimismeetodid viimase pealkirja alla. Sama kvantitatiivsetega.--Ken 27. juuli 2006, kell 07.44 (UTC)

See ei kuulu siia:

Kvalitatiivsete andmete analüüsi sammud:

  1. Loendamine, lahtimõtestamine, rühmitamine, agregeerimine
  2. Andmete esitusviisi valik (tabelid, graafikud, maatriksid, seoste skeemid jms)
  3. Muutujate seoste väljaselgitamine, põhjuslikke seoseid näitavate e kausaalskeemide koostamine ja uurimis-tulemuste seostamine teoreetiliste lähtekohtadega

Statistilises andmeanalüüsis nimetatakse kvantitatiivseks meetodiks selliseid, mis on kasutatavad kategoriaalsete andmete (ehk nominaalskaalal mõõdetud tunnuste), näiteks dihhotoomsete tunnuste analüüsiks.

Andres 27. juuli 2006, kell 10.24 (UTC)


Kvalitatiivuuring ei ole meetod, vaid kvalitatiivseid meetodeid kasutav uuring.

Arvan, et määratlus "sotsiaal- ja humanitaarteadused" ei ole adekvaatne. Jutt on eeskätt sotsioloogiast, ning on ülekantav ka teistele sotsiaalteadustele.

Kontentanalüüs on ainult üks võimalik andmete töötlemise viis.

Arvan, et artikli pealkiri peaks ikkagi olema "kvalitatiivsed meetodid" või "kvalitatiivsed uurimismeetodid". Kvalitatiivuuring on lihtsalt nende meetoditega läbiviidav uuring.

Tuleb olla tähelepanelik vikilinkidega: vaadata, kas jutt on kvalitatiivsetest meetoditest üldse või kvalitatiivsetest meetoditest sotsiaalteadustes. Andres 27. juuli 2006, kell 10.24 (UTC)


Kvalitatiivsed meetodid analüütilises keemias on eraldi mõiste, mis siia ei kuulu. Andres 22. juuli 2007, kell 21:35 (UTC)

Tahtsin seda uuesti öelda. Definitsioon on küll esitatud nii, et siia kuuluvad mis tahes teadusharu kvalitatiivsed uurimismeetodid. Kõik intervikilingid viivad artiklitele, mis räägivad sotsiaalteadustest. Andres 14. veebruar 2010, kell 14:49 (UTC)

Võib ju rääkida siin üldiselt kvalitatiivsetest uurimismeetoditest, aga spetsiifiliste tähenduste kohta tuleks teha eraldi artiklid. Andres 14. veebruar 2010, kell 14:56 (UTC)