Arutelu:Korintose order

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Korintose stiil)

Kas tegu oli ehitusstiiliga või ehk lihtsalt sambastiiliga? Kas mitte see ei puuduta ainult templeid? Samad küsimused joonia stiili ja dooria stiili kohta. Andres 28. oktoober 2006, kell 12:25 (UTC)

Minu teada on tegemist ehitusstiilidega, millede omavahelised erinevused on kõige paremini nähtavad sammaste ehituses. Muidugi kui ma eksin, võib seda viga alati parandada.
P.S: Kas oleks vaja ka üldist samba ehitust ja neid kolme ehitusstiili käsitlevat/võrdlevat artikit? Kui ja, siis mis peaks selle artikli nimi olema? iffcool 28. oktoober 2006, kell 12:38 (UTC)
Sellest saaks ehk rääkida artiklis Sammas.
Jah, Sul on õigus küll, et neid stiile iseloomustab muugi peale samba ehituse. Ent siiski, kas need stiilid ilmnesid ka näiteks elumajade ehituses? Sel juhul ei saa ju öelda näiteks, et dooria stiil oli vanim stiil, sest elumaju ehitati Vana-Kreekas ju ka enne dooria stiili tekkimist. Oletan, et tegu ongi just templite arhitektuuri stiilidega. Andres 28. oktoober 2006, kell 15:36 (UTC)

Elumajade ehitamise stiilidest ei tea ma küll suurt midagi (vähemalt praegu) aga ma ei usu, et kõigi nende aastasadade jooksul see muutus. Elumajade ehituse kohta saaks kirjutada eraldi artikleid, aga need stiilid hõlmasid siiski põhiliselt suurejoonelisemaid ehitisi.

Siiski ma arvan, et saab väga hästi öelda, et dooria stiil oli vanim, kuna see stiil tekkis suht peale Tumedat ajajärkku (u. 1100—800 eKr.) ja selles ajajärgus oli tsivilisatsiooni tase niivõrd madal, et sellest ajast ei teata suurt midagi. Samas enne Tumedat ajajärkku olid juba teised stiilid, mis läksid kokku kas siis Minoilise kultuuriga või Mükeene kultuuriga.

Artikkel nimega Saamas oleks tore küll, aga ma mõtlesin just neid kolme stiili ühendavat artiklit (juhul, kui sellist artiklit vaja oleks). Sest sambastiile saaks muidu välja tuua mujaltki nt: Eguiptuse, Egeuse jt. iffcool 28. oktoober 2006, kell 21:04 (UTC)

Sellest saaks veel rääkida artikkis "Vana-Kreeka arhitektuur". Arvan, et eraldi artiklit kolme stiili võrdluse kohta pole tingimata tarvis. Kui just, siis oleks selle pealkirjaks "Vana-Kreeka arhitektuuristiilid".
Artiklis Sammas saakski võrdlevalt vaadelda nii Vana-Kreeka kui ka teisi sambastiile.
Pean silmas, et peale templite ehitati ka teisi hooneid mingis stiilis. Iseasi, kui palju me sellest teame. Sellepärast oleks minu meelest pigem õige öelda, et dooria stiili oli esimene Vana-Kreeka templiarhitektuuri stiil. Andres 28. oktoober 2006, kell 21:19 (UTC)

Ma ei ole kunagi kuulnud, et juttu oleks olnud kolmest vanakreeka templiarhitektuuristiilist aga seda kuidas õigem on, oleks vaja küsida vist mõne selle teemaga enam kursisolevalt inimeselt (sest kui sa endapakutud varjandis raudselt kindel oleksid siis oleksid sa selle juba ära muutnud ja mina ei ole sugugi kindel, mis see kõige õigem varjant oleks - nõnda on lihtne eksida). iffcool 28. oktoober 2006, kell 21:50 (UTC)

Noh, eri allikates on öeldud erinevalt, aga igatahes on templiarhitektuur vanakreeka ehituskunsti läte ja tähtsaim osa. Templiarhitektuuri stiilid on mõjutanud ka teiste avalike ehitiste stiili.
Kui Sul on kellegi käest küsida, siis muidugi küsi. Andres 28. oktoober 2006, kell 23:33 (UTC)

Ma varsti toimetan kõiki orderiarhitektuuri puudutavaid artikleid. Evlper (arutelu) 3. august 2019, kell 14:02 (EEST)[vasta]