Arutelu:Koodjaotusega hulgipöördus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Varasem versioon:

Code division multiple access (CDMA) on kanali pöördus tehnoloogia.

Telekommunikatsioonis tuleb tihti ette vajadus edastada signaale üle sama kanali,kuid selleks oleks vaja nad kuidagi ära eraldada kui hakkata neid kanalisse lastud signaale vastuvõtma.

CDMA tehnoloogia lubab kasutada mõningatel kasutajatel andmete edastamiseks sama sagedust.Kuna CDMA modulatsioon näeb ette teadut skeeme,mis omistavad igale saatjale mingisuguse koodi,mille järgi on võimalik eraldada temalt vastu võetud informatsiooni.Tänu sellele kodeerimisskeemile on võimalik mitmete kasutajate poolt kasutada sama füüsilist kanalit üheaegselt.

TDMA jaotab kasutajad ajapiludesse,FDMA jaotab kasutajad erinevatele kandevsagedustele lisaks eraldab neid veel erinevad koodid,mis on omistatud erinevate saatjate poolt.

CDMA d kasutatakse näiteks GPS süsteemis ja satelliitsüsteemides.

Kodeerimis skeem on järgmine:[muuda lähteteksti]

1.jookseb andmesignaali bitijada. 2.paraleelselt jookseb andmesignaaliga juhuslikult genereeritud bitijada.

=andmesignaali ja juhuslikult genereeritud bitijada vahel tehaks loogiline "või" tehe (XOR) ja tulemuseks saadaksegi saatja poolt mingisugune ainulaadne kood,mille järgi vastuvõtjad suudavad saatjaid eristada.

Andres 27. oktoober 2010, kell 15:10 (EEST)[vasta]


Internetis on veel leitavad 'koodijaotuslik hulgipöördus' ja 'koodjaotus-hulgipöördus'. Adeliine 14. märts 2011, kell 20:04 (EET)[vasta]

Kas 'kooderaldusega multipöördus' on ka kasutusel või see on olnud ühekordne leiutis? Kas ühispöördus, hulgipöördus ja multipöördus on sünonüümid? Adeliine 28. juuni 2018, kell 12:59 (EEST)[vasta]