Arutelu:Konfutsianism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Panin alguslause inglise viki järgi.

Leoni tekst (tuleb integreerida):

Vana-Hiina filosoofiline koolkond konfutsianism on eetiline alus traditsioonilisele hiina perekonnasüsteemile oma tervikliku struktuuri ja esivanemate austamise rituaalidega. Sõnastaja Kong Fuzi (Confucius), 479 eKr. Ta tegeles Hiina klassikalise kirjavara seletamise kõlbelise poolega. Kong Fuzi peateos Lunyu (Vesteid ja vestlusi) on ilmunud ka eesti keeles.


Leon ei näe ā-tähte ja mõnd muud sarnast tähte ja seetõttu võtab diakriitilisi märke maha. Kas me ei leiaks mingit kompromissi? Näiteks võiks esitada nii diakriitiliste märkidega kuju kui ka ilma nendeta kuju. Või aitaks see, kui kirjutada tähe kood? Andres 10:04, 10 Sep 2004 (UTC)

Leon võiks lihtsalt laadida endale mõne arenenuma brauseri. Opera või FireFoxi näiteks. Need mõlemad näitavad diakriitilisi märke, millest InternetExplorer jagu ei saa. Teadlasena peaks ta diakriitilistesse märkidesse eriti soosivalt suhtuma. - Urmas 13:09, 10 Sep 2004 (UTC)
Aga Internet Explorer saab ju ā-tähest jagu. Siin peab asi milleski muus olema. Andres 13:26, 10 Sep 2004 (UTC)

Ivo, ära mõtle ise reegleid ja sõnu välja. Andres 14. jaanuar 2011, kell 23:24 (EET)[vasta]

Tõsi see on, et netist leiab seda sõna a-ga neli korda rohkem kui u-ga. Vanemal ajal mäletan nagu oli ikka o-ga. Jutt a, o ja u täishäälikute kohta oli õige. Tegelikult on üle mindud -tselt (täpsemalt zi) ja seega eeshäälikult (e või i) a-le. Mis on ka õige. Minu viga, ajasin fu- osaga sassi. Niipalju siis reegleist. --Ivo Vahur 8. veebruar 2011, kell 18:56 (EET)[vasta]

LISAN ÜHE ASJAKOHASE LOO. (Lühikokkuvõte ühest hiina filmist.) Kui Hiina esimene keiser, peale aastasadu kestnud sõdade aega, Taevaalusesse rahu tuues Hiina ühendas ja läks lõpuks ohvrit tooma, siis ta nuttis. Läks Taevale ohvrituld süütama, väed kahel pool teel. Sest tal tuli just trepist alla tulles enne seda tappa oma ainus sõber. Laulik, keda pilli mängimas kuuldes tal lapsepõlves enne hukkamist surmahirm kadus. Ta vanemad oli tapetud, ta ainsana elus, ent hukkamine lükati samas edasi. Aga ainus mida ta oma sõbralt lõpus oli tahtnud oli see, et see teeks sellele uuele riigile laulu. Sest seda tundis ta ainsana alles jäävat. Enne ohvritoomist kõikide vägede silma alla ütles laulik talle lõpliku ei. Konfu Zi kaanoni kuues raamat „Viiside lõime” (Nootide raamat) on sõdade ajal kadunud, alles on jäänud viis: „Muutuste lõime”, „Laulude lõime”, „Kombed”, „Aja lõime” ja "Kevaded-sügised". --Ivo Vahur 11. veebruar 2011, kell 17:24 (EET)[vasta]