Arutelu:Kofeiin

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas psühhoaktiivne aine on sama mis mõnuaine? Andres 5. juuni 2006, kell 12.53 (UTC)

- Usun küll. Stgwltd

Kuidas saaks seda kontrollida?
Arutelulehel allakirjutamiseks vajuta neli korda ~ .
Sel teemal on mingis narkoloogia artikli arutelus muarust pikk vaidlus maha peetud. Ei, psühhoaktiivne aine ei ole sama asi, aga artikkel "mõnuained" räägib psühhoaktiivsetest ainetest, mida tarvitatakse (vähemalt esialgu) mõnu (=naudingu) saamise eesmärgil. Selles mõttes on kofeiin psühhoaktiivne aine, mis on ühtlasi mõnuaine. --Ken 5. juuni 2006, kell 13.03 (UTC)
Kui mõisted on erinevad, siis peaksid olema ka eraldi artiklid. Praegu on öeldud, et kofeiin on kõige kasutatavam psühhoaktiivne aine, aga link läheb hoopis mõnuainele. Kas kofeiin on alkoholist (etanoolist) rohkem kasutatav? Kuidas see on kindlaks tehtud? Kas ka etanool on psühhoaktiivne aine?
Kas peaks ütlema, et kofeiin on kõige kasutatavam mõnuaine? Andres 5. juuni 2006, kell 13.09 (UTC)
Kofeiin on rohkem kasutatav kui etanool, kindlaks saab seda teha kasvõi tootmiskoguste järgi, aga võin otsida viite, kui aega saan. Põhimõtteliselt peaksid küll olema eraldi artiklid, aga selle lause kontekstis ei ole vahet - ta on nii kasutatavaim psühhoaktiivne kui kasutatavaim mõnuaine. Muud psühhoaktiivsed ained on näiteks ravimid, mis mõjutavad psüühikat ent mida ei kasutata mõnu saamiseks. Etanool on ka psühhoaktiivne aine (kuna mõjutab psüühikat). --Ken 5. juuni 2006, kell 13.14 (UTC)

Tegin tõlke inglise keelest, ....caffeine the world's most popular psychoactive drug..... Stgwltd 5. juuni 2006, kell 13.15 (UTC) kofeiin on kindlasti psühhoaktiivne aine, kuid kas ka mõnuaine, see juba on iseküsimus. Ei tarvitata ju kofeiini, mis on maitselt vastik ja mõru, vaid taimset tõmmist, milles on teatavas koguses kofeiini ja hulganisti ka muid aineid. Kofeiin iseenesest ei tekita sõltuvust ja seega ei saa teda narkootikumide alla liigitada. Hendrix 16. aprill 2007, kell 13:18 (UTC)

Kas on olemas mõnuaine definitsioon? Artiklis Mõnuaine defineeritakse teda selle kaudu, et ta tekitab vaimses seisundis muutusi. Kas pole mitte nii, et kohvi teeb mõnusaks kofeiinisisaldus?
Ja teine küsimus. Kohvijoomisest ju võidakse sõltuvuses olla. Või kuidas? Andres 16. aprill 2007, kell 23:15 (UTC)
Kofeiin sõltuvust meditsiinilises tähenduses ei tekita. Me ei saa panna diagnoosi kofeiini tarvitamisest - F15.2 või F15.3 (ärajääma nähud). Ja kahtlen, et kas kofeiin on mõnuaine. Terve maailm joob kohvi, teed, kakaod, mitte ei krõmpsuta kofeiini tablette. Nimetatud jookides on hulganisti muid aineid, mis teevad selle joogi mõnusaks. Jah, kofeiin teeb erksaks, kuid ei põhjusta joovet/kaifi, nagu teised narkootikumid. Nootropiil (piracetam) teeb ka erksaks (kõrvaldab väsimuse), kuid keegi ei räägi temast kui mõnuainest.--Rünno (arutelu) 28. mai 2012, kell 07:18 (EEST)[vasta]

Toimuva protsessi iseloomu kohta leiad täpsemat infot artiklist Antagonist.

Minu meelest ei ole see sobilik esitus. Andres (arutelu) 11. veebruar 2015, kell 12:29 (EET)[vasta]
Tere!
Hetkel mina ei saa aru, millele kasutaja Nimelik soovis lugeja tähelepanu juhtida või suunata...
Artikkel on pooleli - hetkel ma ei oskaks vikipeediast pakkuda ühtegi artiklit, mis annaks lugejale 'aine' manustamise järgse 'füsioloogilis-geneetilise profiili' - antud aine manustamise järgselt saavad kofeiini valdav enamik verega voolutatavaid alasid kehas aga kofeiin mõjutab ka immuunvastuseid - kofeiin vähendab tüümuse kaalu ja rottidele sissesöödetuna põhjustab näiteks munandite atroofiat ...
kofeiinil on nii kasvajavastaseid kui ka kasvaja kasvu soodustavaid omadusi - oli vast üks katse kus kofeiin olevat takistanud HeLa rakkude kasvu; kofeiin avaldab toimet DNAle, arvatakse, et aine takistab reparatsiooniensüümide seondumist;
aga Eesti inimeste füsioloogia puhul ei tea, iapäevased kogused võivad nii suured olla, et 'teadlik olemisest' ei saa vast kirjutada.
Mariina 19. veebruar 2015, kell 14:51 (EET) alias Простота