Arutelu:Kirikute loendid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Kirikute loend)

Ma arvan, et säärased loetelud tuleks vormistada artikliteks nimega "... loend". Ka ingliskeelses vikipeedias on nõnda tehtud.

Probleem on ainult selles, kas artiklis "Kirikute loend" peaks olema organisatsioonide või hoonete loend. Nähtavasti on mõlemat tarvis, aga pealkirjad peaksid olema erinevad. Artiklis "Kirik" saaks võib-olla käsitleda nii kirikut kui ka pühakoda, aga tõenäoliselt oleks tarvis kummalegi eraldi artiklit.

Ma arvan, et prioriteet tuleks ikkagi anda kirikule kui organisatsioonile. Pühakodade loend võikski olla selle nime all või siis võiks kirikud paigutada sakraalhoonete loendisse. Andres


Mul on niisiis selline ettepanek. Kiriku kui hoone kohta kirjutada artikkel Kirik (pühakoda) (teine variant: Kirik (hoone)). Artikkel Kirik räägiks kirikust kui vaimulikust ühendusest ja organisatsioonist.

Kirikuhoonete nomenklatuuri kohta. Ma arvan, et kui jutt on Eesti kirikutest, siis võiks ehk olla nii: kui on jutt mingi koha ainsast kirikust, siis koha järgi, näiteks "Suure-Jaani kirik". Kui jutt on ainsast kirikust, mis seda nime kannab, nagu näiteks "Kaarli kirik", siis võiks artiklil ka niisugune nimi olla. "Tallinna Jaani kirik" võiks olla eeskujuks muudel juhtudel. Peale selle on veel probleem, kui mingis kohas on luteri ja õigeusu kirik või õigeusu ja vanausuliste kirik. Ma veel ei tea, kuidas siis toimida. See peaks lahenema töö käigus. Igatahes ma ei poolda kiriku täisnime panemist artikli oealkirja, kui see ei ole hädavajalik. Andres 16:39, 25 Mar 2004 (UTC)

Aga tundub, et tuleb panna ette vähemalt kohanimi, sest on näiteks kõikvõimalikke Jaani kirikuid on eestis kümneid. n Haapsalu Jaani kirik, Kanepi Jaani kirik, Tallinna Jaani kirik jne. naine 19:24, 25 Mar 2004 (UTC)
Mõte on selles, et Kaarli kiriku ja Peeteli kiriku puhul ei ole vaja ette panna "Tallinna", sest selliseid kirikuid on ainult üks. Tallinna Jaani kirikut tuleb eristada Haapsalu Jaani kirikust ja Tartu Jaani kirikust kohanime kaudu, aga Kanepi Jaani kiriku puhul võiks pealkiri olla lihtsalt "Kanepi kirik". Ma mõtlesin ka välja, mida teha õigeusu kirikuga: nimetada neid üldjuhul ametliku nimi järgi. Kuid näiteks Tallinnas Tartu Liivalaia tänaval olevat kirikut on ehk mõtet ikkagi nimetada (Tallinna) Kaasani kirikuks. Andres 23:12, 25 Mar 2004 (UTC)
Kirikut tuleks nimetada kindlasti tema õige nimega (nii nagu nad ise kirikut nimetavad), alati lühendamine ei tule kasuks, kuigi kirikut on parem otsida kui nimi on võimalikult lühike. Kaarli kirikuga on see ehk kergem samas võib mõne teise kirikuga tekkida tulevikus segadus kuna ei tea juh kõiki kirikuid nime järgi. Samas ei pea siis kahtlema kui koha nimi on ees. Mõnes kohas on juh hulga kirikuid ja sama nimega kirikuid võib olla palju.
mh Karksi Peetri kirik, Tartu Peetri kirik. naine 11:32, 26 Mar 2004 (UTC)
Ma ei vaidle väga vastu. Ma arvan lihtsalt, et Kaarli kirikut ja Peeteli kirikut ei hakka keegi otsima Tallinna Kaarli kiriku või Tallinna Peeteli kiriku nime alt, vähemalt ma ei ole kunagi kuulnud, et neid nii nimetataks. Väikestes kohtades olevaid kirikuid nimetatakse jälle tavaliselt kohanime järgi. Aga eks me töö käigus näe, kui vaja, võib ju ümber teha. Vaata näiteks, mis ma tegin Koeru kirikuga. See on umbes sama, et me ei hakka tavaliselt artikli pealkirja panema inimese kõiki eesnimesid, kui ta nende all ei ole tuntud. Andres 11:55, 26 Mar 2004 (UTC)
Samas on sul õigus, võib ehk teha nii, et näiteks link Jaani kirikuke viib lehele kus on kõik Eesti Jaani nimelised kirikud ja seal on omakorda täpsemad viited vajadusel juba koos kohanimega Jaani kirikutele. Siis ei pea midagi muutma hiljem. Samas või olla seal lehel veel lühem kokkuvõte n. Jaani nimelisi kirikuid on Eestis n. 6 ja nime on saanud Evangelist Ristija Johannese järgi vms. Ennem peab kirikutest midagi kirjutama, eks siis näis :P See "otsi süsteem" ajab mind kohati närvi, see võiks otsida eraldi pealkirja nimes kui tekstist sõnu naine 12:47, 26 Mar 2004 (UTC)
Jah, see oleks Vikipeedia täpsustuslehekülg, kust suunataks edasi erinevate Jaani kirikute juurde. See tuleks teha küll.
On evangelist Johannes ja on Ristija Johannes. Jaanipäev on tinglikult Ristija Johannese nimepäev. Seda peab ka uurima, kas kõik Jaani kirikud on saanud nime Ristija Johannese järgi.
Vikipeedia enda otsingusüsteem otsib eraldi pealkirjadest ja tekstist. Ma ei tea, millal see jälle tööle hakkab. Andres 13:17, 26 Mar 2004 (UTC)


Osa Jaani kirikud tulevad Evangelist ja teised Ristija Johannese järgi, "ja" jäi vahel ära aga selline viga tekstis võiks tekitada suure segaduse. n. Suure-Jaani kirik on Evangelist Johannesele pühendatud kirik ja Harju-Jaani kirik on saanud Ristija Johannese järgi nime jne naine 13:36, 26 Mar 2004 (UTC)

See loend on unarusse jäänud. Andres (arutelu) 12. oktoober 2014, kell 10:50 (EEST)[vasta]