Arutelu:Inertsus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu arvates ei ole inertsus tegevusetus, vaid olek, mida iseloomustab soovimatus oma olekut muuta. Siim 19:09, 14 Aug 2004 (UTC)

Selle sõna tähendusnüansid tavakeeles tuleks nähtavasti avada Vikisõnaraamatus. Võõrsõnade leksikon ütleb 'tegevusetus, liikumatus, loidus'. Loidus võib ju ehk tähendada ka seda, mis Sa ütlesid. Aga siin peaks minu meelest välja tooma selle sõna tähenduse nii, et see oleks üldine ja käiks ka keemilise mitteaktiivsuse kohta. Aga on veel teine sõna "inerts", mis minu meelest tähendab just seda, mida Sa mainisid. Ma ei vaidle, et "inertsi" asemel saab öelda ka "inertsus". Muidugi on nende sõnade päritolu täpselt sama, aga eesti keeles on juba teatavad nüansid. Jällegi, need tähendusnüansid peaksid jääma Vikisõnaraamatusse. Siin saab neid käsitada niivõrd, kui on tegemist mõistetega, mis võimaldavad entsüklopeedilist käsitlust. Andres 19:22, 14 Aug 2004 (UTC)
Minu meelest ei ole küsimärkide asemele midagi panna. See määratkus võiks olla artikli alguses sõna tavakeelse tähendusena. Viidata minu meelest siit kuskile ei ole. Andres 11:50, 4 Sep 2004 (UTC)

Seda, mis on siin kirjas inertsuse all füüsikas, nimetatakse inertsiks, mitte inertsuseks. Andres 21:16, 4 Sep 2004 (UTC)


Mina ei ole siin kahe asjaga nõus. Esiteks peaks "Inerts" olema pigem "Vaata ka" all. Teiseks peaksid "Inerts" ja "Inertsiseadus" olema eraldi artiklid. Andres 10:21, 5 Sep 2004 (UTC)

Mina jälle ei saa aru kuidas ma siis füüsikalist inertsi defineerima peaksin, kui mitte inertsiseaduse kaudu. Mis asi see inerts siis on, et nad ühes artiklis ei või olla? Kas jälle mingi rahvalik mõiste? Siim 10:39, 5 Sep 2004 (UTC)

~

Ei, inerts on füüsikamõiste küll (kuigi ka seda sõna kasutatakse tavakeeles üldisemas tähenduses ja võib-olla ka teaduses räägitakse peale mehhaanilise inertsi veel muust inertsist; igal juhul on inerts selgelt erinev inertsusest). Kvalitatiivselt võttes on inerts (umbes) keha omadus panna vastu oma liikumise iseloomu muutmisele. Aga täpsustada saab seda ainult kvantitatiivselt: panna vastu oma kiiruse muutmisele. Inertsi saab kvantitatiivselt väljendada massi kaudu, sest nimetatudvastupanu intensiivsus on proportsionaalne keha massiga. Loomulikult on inerts ja inertsiseadus omavahel tihedalt seotud, kuid ma arvan, et kummagi kohta võiks siiski olla eri artikkel. Andres 11:07, 5 Sep 2004 (UTC)