Arutelu:Hello world

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Tere maailm" programm ja Tere maailm programm tunduvad eesti keeles vigased väljendid. Mis oleks, kui paneks artikli pealkirjaks "Hello world"? Andres 15:58, 16 Jul 2004 (UTC)

Natuke imelikud on nad jah. Vaatasin, et ka teistes keeltes on jäetud "Hello, World!" tõlkimata. Ma muudan siis ümber. Ma muudan ka vastavad näited erinevate programmeerimiskeelte artiklites. Ainult artikkel ise tuleb vist sinul teisaldada, sest nagu juba mainitud, siis mul kohe mitte see ei õnnestu. Rene 17:01, 16 Jul 2004 (UTC)
Artiklite sees need asjad nii väga ei häiri, nii et on aega mõelda, mis nendega teha. Ma siis teisaldan. Andres 17:06, 16 Jul 2004 (UTC)


Eestikeelne väljend programmide sees võiks kindlasti jääda. Andres 17:07, 16 Jul 2004 (UTC)
Hello world artiklis said siis mindud täielikult "Hello, World!"-i peale. Seda mis muude asjadega saab, seda võib veel mõelda, sest see tõesti eriti ei häiri. Aga need lingid seal erinevate keelte juures, mis siia viitavad, need ma muudan ümber sõnadega "hello world", sest paistab, et see kõlab õite nigelasti. Ja linkida tuleks nagunii otse, ilma vahepealse ümbersuunamiseta. Rene 17:25, 16 Jul 2004 (UTC)
Hello World on igatahes väga sissejuurdunud asi küll. Kui ma seda BASICu lehte täiendasin, siis täiesti alateadlikult kirjutasin näidetesse Hello world, kuigi plaanisin, et võiks eesti keeles kirjutada. Hädasti oleks vaja rohkem inimesi selle teema peale - kahekesi on siin natuke nigel seda arutada.
Igatahes kaldun ma sinnapoole, et enamik programmeerijaid otsustaks Hello Worldi kasuks. Eestlastest programmeerijad samas vaevalt et oma esimeseks programmiks "Hello, World!" kirjutavad, pigem on selleks "Tere" või midagi muud sellist. Rene 21:00, 16 Jul 2004 (UTC)
Mina ei ole üldse programmeerimise asjatundja, kuigi kunagi olen teinud rakendusprogramme FORTRAN-is, ALGOL-is ja BASIC-us (uuematest asjadest ja süsteemprogrammeerimisest ei taipa suurt midagi). Küll aga tunnevad asja J, Jaan513 ja veel mõned, kes seda saiti harvem väisavad. Küll muidugi tuleb asjatundjaid juurde. Muide, minu kui võhiku jaoks ei ole praegune Vikipeedia materjal ikka veel piisav. Näiteks kui ma loen läbi artikli "Operatsioonisüsteem", siis ma ei saa ikka päriselt aru, mis see operatsioonisüsteem on. Peaksin hakkama ise kirjutama, siis saaksin ehk aru, aga momendil pakuvad teised teemad rohkem huvi.
Mul ei ole üldse midagi selle vastu, kui sõnad, mis programm väljastab, on eesti keeles. Küsimus on ainult selles, kuidas programmi Hello world eesti keeles nimetada. Programmi olemus ei muutu ju sõnade valikust. Kui eesti keeles mingit juurdunud nimetust ei ole, siis tuleks jääda ingliskeelse nimetuse juurde, sest meil ei ole mõtet hakata uut terminoloogiat välja töötama. Peale selle valmistab mulle muret õigekeelsus. Andres 06:17, 17 Jul 2004 (UTC)
tegelikult ei saa Hello world kuskilt otsast programmiks nimetada. Hello world on lihtsalt üks teksti lõik, mis väljastatakse ekraanile/printerile/failile, kui anda vastavad instruksioonid arvutile. Seda saab teha kõigi programeerimiskeeltes. Isegi ENIAC oleks sellega hakkama saanud, kui oleks tuntud vajadust. Samahästi võiks see teksti lõik olla Käi kuradile. Minu arust täitsa mõttetu artikkel --Hendrix 12. juuni 2007, kell 19:08 (UTC)
Ma ei saa aru, miks see programm ei ole. Muidugi on ükskõik, mis sõnad need on, kuid praegused sõnad on traditsioonilised. Seda ülesannet kasutatakse selleks, et demonstreerida programmeerimiskeelte eripärasid. Andres 12. juuni 2007, kell 19:46 (UTC)
nõus, et tuleb näidata erinevate programeerimiskeelte eripärasid, nagu brainfuck jne. Aga selleks ei pea olema märksõna Hello world, vaid võiks olla Programeerimiskeelte eripärad --Hendrix 12. juuni 2007, kell 19:53 (UTC)
Selles artiklis on ju juttu ka muust peale programmeerimiskeelte eripärade. Ja siin ei räägita nendest, vaid demonstreeeritakse neid. Pole arusaadav, mida rääkida artiklis "Programmeerimiskeelte eripärad". See materjal võiks olla artiklis Programmeerimiskeel ja üksikutele keeltele pühendatud artiklites. Andres 12. juuni 2007, kell 20:01 (UTC)
täitsa nõus--Hendrix 12. juuni 2007, kell 20:20 (UTC)
ja hakata võrdlema COBOl-it ja 'C' - on totrus --Hendrix 12. juuni 2007, kell 19:56 (UTC)
Miks? Andres 12. juuni 2007, kell 20:01 (UTC)
sest cobol on äritegemist majandav programm "COmmon Business-Oriented Language". Ta sisaldab endas nii palju spetsiifilise funktsioone, et tema võrdlemine 'C'-ga , (mis on baasprogrameerimiskeel) on sama, kui võrrelda balleriini müüriladujaga...--Hendrix 12. juuni 2007, kell 20:12 (UTC)
Võrdlus selle programii kaudu on iniversaalne. Muidugi ta ei iseloomusta keeli igast aspektist. Põhiliselt võimaldab ta võrrelda keelte nii-öelda "väljanägemist". Andres 13. juuni 2007, kell 01:16 (UTC)
ja veel. Minu meelest on antud artikkel sellisel tasemel progemise aspektist vaadatuna, kui mõni aega tagasi ära kustutud artikel, kus räägiti, et koer on nelja jala ja kikkis kõrvadega...--Hendrix 12. juuni 2007, kell 21:26 (UTC)
Artikkel ei ole siiski nii algeline. Kustutamise asemel tuleks täiendada. Andres 13. juuni 2007, kell 01:16 (UTC)

Minu arust väga hea artikkel. Artikkel seletab ära, misasi see on (ja on küll programm), milleks seda kasutatakse ja toob veel näiteid kah. Võrdlus koera-artikliga on rumal. Iseasi, kas pealkiri ei peaks mitte olema Hello, World!. Omaaegsest programmeerimise õppimisest on küll kõvasti möödas, aga vähegi teadjale annab see artikkel üsna ilusti erinevate programmeerimiskeelte mõned iseärasused edasi. Absoluutselt kindlasti mitte kustutada!--Ken 13. juuni 2007, kell 10:34 (UTC)

Küsimus - kas fraasi lõpus peab olema reavahetus või mitte? - Ahsoous 13. juuni 2007, kell 10:54 (UTC)