Arutelu:Erapooletus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
"Erapooletus on valiku, otsuse, hinnangu või käitumise omadus, mis seisneb sõltumatuses sellest mõjutatud isikute (või üldisemalt: asjade) teatud omadustest."

Erapooletus ... on omadus, mis seisneb sõltumatuses sellest (erapooletusest?) mõjutatud asjade omadustest.
Mitte midagi ei saa aru. Cumbril 15. detsember 2016, kell 02:37 (EET)[vasta]

Näiteks valiku erapooletus on valiku sõltumatus valikust mõjutatud asjade teatud omadustest. Kuidas seda paremini sõnastada? Andres (arutelu) 15. detsember 2016, kell 05:00 (EET)[vasta]
Tegin ümber. Andres (arutelu) 15. detsember 2016, kell 05:19 (EET)[vasta]
Nüüd on sõnastus selgem. Aga 'teatud omadused' on ikka ebamäärane. Definitsioonile järgnevas näites võiks olla mõni omadus konkreetselt välja toodud, et oleks aru saada, mida mõeldud on.
Jääb aga sisuline probleem. Kui Eesti ajakirjanik annab erapooletu hinnangu Donald Trumpile, siis on raske näha, kuidas see hinnang võiks Donald Trumpi mõjutada. Või kui majandusteadlane annab erapooletu hinnangu Eesti valitsuse poolt 1990-ndatel läbi viidud erastamisprogrammile, siis see hinnang ei saa enam erastamisprogrammi mõjutada, sest see oli minevikus. Või ei saa erapooletult hinnata, kui hinnang ei mõjuta hinnatavat? Cumbril 15. detsember 2016, kell 12:11 (EET)[vasta]
Panin paar näidet.
Kindlasti saab erapooletult hinnata ka hinnatavat mõjutamata. Su vastunäited on veenvad, aga ma ei oska parandada. Tõenäoliselt on hinnangu erapooletusel teatud eripärad. Kui ma leian sobiva allika, siis ma võtan selle appi.
Puudu on ka erapooletu hoiaku definitsioon. Andres (arutelu) 15. detsember 2016, kell 17:33 (EET)[vasta]