Arutelu:Elektrivool

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Eelmine definitsioon ja kolmas lõik, mida muutsin/jätsin osaliselt välja:

Elektrivool on positiivse elektrilaengu liikumine, mis toimub elektrijuhis, samuti negatiivse elektrilaengu kandjate, tavaliselt elektronide, liikumisest põhjustatud efekt, mis on nimetatud kandjate liikumise vastu.
/.../
Elektrivoolu puhul on mõõdetavaks integraalseks füüsikaliseks suuruseks elektrivoolu tugevus. See on kohane pindintegraal üle voolutiheduse, mis on vektorväli
Jaan513 21:01, 13 juuli 2005 (UTC)


korrapärane liikumine

Sõna "korrapärane" vajab selgitust. Juhtivusvoolu puhul on osakeste liikumine peaaegu kaootiline.

mis toimub elektrit juhtivas keskkonnas

Tundub, et konvektsioonivoolu puhul pole see oluline. Andres 1. märts 2006, kell 22.05 (UTC)

Juhtivusvoolu puhul ongi liikumine kaootiline. Seepärast ongi tegemist erijuhuga. Korrapärane- nii on mulle seda definitsiooni pähe aetud, kuid kontrollisin igaks juhuks üle ja samuti räägivad ka eriala raamatud. Kuid paari sõnaga seda arusaadavalt lahti kirjutada? peab mõtlema. Ma arvan, et kui keegi kirjutab ära alalisvoolu ja vahelduvvoolu artiklid, siis mõnedki seda teemat puudutavad asjad saavad selgemaks. See nendel on ka erinevadliikumised, kuigi korrapärased.Akra 2. märts 2006, kell 13.35 (UTC)

Pole vaja kirjutada paari sõnaga, vaid nii, et oleks arusaadav ja õige. Andres 2. märts 2006, kell 19.33 (UTC)

Korrapärasuse olemus, eriti juhtivusvoolu puhul, on endiselt teadmata. Andres 3. märts 2006, kell 19.23 (UTC)

Korrapärasuse olemus on põhimõtteliselt väga lihtne. Vahelduvvoolu puhul tansivad laenguga osakesed näiteks laste ringmängu kaks sammu vasemale kaks sammu paremale ja otsast peale. Alalisvoolu puhul tipa tapa ühes suunas. Aga kuidas seda kirja panna. Kui ma selle artikli teemale vastavaks keerasin siis nägid, kui palju punast tuli. Kui tuleb mingi idee kuidas seda ilma kõrgema pilotaazita (st. lugejas ilma uusi küsimusi tekkitamata) kirja panna, siis teen seda. Muide veel kogu elekter ei mahu elektrofüüsika alla.Akra 3. märts 2006, kell 20.20 (UTC)

Taivo need asjad ei kuulu selle teema alla, on küll ilusti ja õieti sõnastatud asjad, kuid vales artiklis:
Artikel alalisvool
Kokkuleppeline elektrivoolu suund on negatiivselt laetud osakeste (näiteks elektronide) liikumisele vastupidine suund.( see sõnastus ei ole lõpuni korrektne).
Minu meelest kuulub on see küll teemakohane. Ainult et tuleb eristada tehnilist ja füüsikalist voolusuunda. Andres 4. märts 2006, kell 17.56 (UTC)
Artikel elektrijuhtivus
Vool levib tavatemperatuuril kõige paremini metallides. Väga madalatel temperatuuridel (vaata absoluutne nulltemperatuur) muutuvad mõned metallid ja sulamid ülijuhtivaks.Akra 4. märts 2006, kell 17.45 (UTC)
Mina jätaks mõlemad tekstid artiklisse, need on küllaltki olulised elektrivooluga seotud teemad. Jaan513 4. märts 2006, kell 18.02 (UTC)

Juhtivusvool on kaootiliselt liikuvate laengukandjate triiv, mitte korrapärane liikumine. Andres 4. märts 2006, kell 17.59 (UTC)

Taivo selgita palun mulle vahelduvvoolu voolu suunda, kui pead tagasipantut selle artikli teemaks.Akra 6. märts 2006, kell 19.13 (UTC)

Mul oli keskkoolis halb füüsika õpetaja; ei mäleta. Palu mul midagi keemiast või matemaatikast: kohe selgitan. Taivo 6. märts 2006, kell 20.25 (UTC)

See asi on ntuke kaugemal, kui kooli füüsika Sull on palju tugevam eesti keel, kui mull seepärast seal ma eriti ei kippu vaidlema elektrit olen õppinud ja töödanud x aastat, siin ma vaidlen ehki ei väida, et kõike tean. Muide ele- algusega teemaatikat puudutavad artiklid on üldiselt toored, et mitte öelda kohati valed.Akra 6. märts 2006, kell 20.42 (UTC)

Selgituseks: Vahelduvvool on perioodiliselt muutuva suunaga vool...
Eespool kirjutasin (vt.), et see peab kuuluma artiklisse:
Artikel alalisvool
Kokkuleppeline elektrivoolu suund on negatiivselt laetud osakeste (näiteks elektronide) liikumisele vastupidine suund.( see sõnastus ei ole lõpuni korrektne).Akra 6. märts 2006, kell 20.42 (UTC)

Elektrivoolu suund on kokkuleppeliselt positiivsete laengukandjate liikumise suund

Tuleks täpsustada, kas see kokkulepe kehtib elektrotehnikas või füüsikas. Andres 15. juuli 2007, kell 12:56 (UTC)
Minuteada mõlemas.Akra 15. juuli 2007, kell 17:24 (UTC)
See kokkulepe peaks olema üldkehtiv. Kokkulepe tuleneb sellest, kunagi (19. sajandi algul) arvati, et elektroni laeng on positiivne.--Animagi 15. juuli 2007, kell 17:38 (UTC)

Minu meelest oli viimane muudatus vale, sestap muutsin valesti. Kes asja tunneb, palun vaadake üle. Andres 31. mai 2010, kell 23:27 (EEST)[vasta]


Välja võetud:

Elektrivooluga kaasneb alati magnetväli. Ajas muutuva elektrivälja toimel tekib pöörismagnetväli. Pöörismagnetväljaga omakorda kaasneb elektrivool, mida kutsutakse nihkevooluks. Nihkevoolu olemust väljendavad Maxwelli võrrandid.

Andres (arutelu) 1. veebruar 2014, kell 11:07 (EET)[vasta]