Arutelu:Tee ise

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:DIY)

Artikli pealkiri võikski olla DIY, mis võimaldaks esimese lõigu selgemalt ja ökonoomsemalt ümber sõnastada. Minu tunnetus on, et DIY-d kasutatakse märksa sagedamini kui pikka lahtiseletust. --Heiki e 21. aprill 2007, kell 10:36 (UTC)

Minugipoolest. Eks sa tee vajalikud modifikatsioonid kui viitsid. Ma lihtsalt tegin selle Do it yourself nime alla, kuna see on ju asja tegelik nimi, mõtlesin, et äkki nii oleks parem. Tegin ka kõikidesse artiklitesse, kus oli viidatud artiklile DIY vajalikud muutused. Nii et siis oleks see vaja ümber teha jälle.--Celldwellcius 21. aprill 2007, kell 10:50 (UTC)
Hädavajalik see ümbertegemine ei ole, kuna toimib ka ümbersuunamislehekülg. --Heiki e 21. aprill 2007, kell 11:03 (UTC)
Õigus küll! See varjant läks mul täitsa meelest. *piinlik* --Celldwellcius 21. aprill 2007, kell 15:17 (UTC)

Kas keegi protesteerib väga valjult, kui ma sõnastan tekstis olevad liitsõnad ymber a la "isetegemiskultuur"? Oleks eesti keeles normaalsem kui veidrad värdvormid fraasist moodustatud liitsõnadega. --Oop 30. jaanuar 2010, kell 15:37 (UTC)

Arvan, et tuleks vaadata, kuidas eesti keeles seda mõistet on väljendatud. Andres 30. jaanuar 2010, kell 17:33 (UTC)
Kaunis harva väljendatakse. Enamasti tähendab "tee ise" lihtsalt isetegemist, mitte DIY laadis mõistet. Sel juhul ta ka käändub-pöördub ja moodustab uusi sõnu nagu suvaline eestikeelne väljend. Vrdl kunagine raamat "Teeme ise 1000 asja". (See kõik meenutab, et võiks olla ka artikkel isetegevus, mis on muidugi hoopis teine asi.) --Oop 30. jaanuar 2010, kell 18:17 (UTC)
Enam vast eriti ei väljendata jah, kuid Nõukogude aeg ei olnud see mitte subkultuur, vaid hädavajalik igapäevaoskus. Arst vedas vajaduse tekkimisel laupäeva õhtul lampkasti tühjaks, kingsepp parandas korstent jne jne jne--Rünno 30. jaanuar 2010, kell 18:31 (UTC)
Üks asi on isetegemine kõrgelt arenenud ühiskonnas ja teine asi vaesuses virelevas ühiskonnas. Peaks ikka lähtuma konkreetse mõiste algallikatest ja mitte laiendama seda "erinevatele ringkondadele ja subkultuuridele".--Rünno 30. jaanuar 2010, kell 18:39 (UTC)
Nagu ma aru saan, käsitleb artikkel ikkagi konkreetset (subkultuurset) fenomeni, millega kaasneb oma ideoloogia (või ideoloogiad), mitte ykskõik mille koduste vahenditega valmistamist, sõltumata kontekstist. Inimesed kasvatasid aastasadu ja -tuhandeid mahetoitu, aga nad ei teinud seda eesmärgiga kasvatada mahetoitu. Samamoodi on DIY-ideoloogia yks eesmärke asju just nimelt ise teha. - Mu algne kysimus käis siiski soovi kohta parandada artikli praegust jõledat eesti keelt. Kui DIY-l pole korralikku eestikeelset vastet, siis tuleb mõelda, kuidas seda mõistet korrektselt väljendada. Või kysida abi EKI keelenõuandlast. --Oop 31. jaanuar 2010, kell 01:30 (UTC)
Jah. Minu meelest oleks esimene samm loobuda eestikeelsest vastest, sest korralikku vastet ei paista olevat (kui selgub, et see siiski kuskil on, saab seda muidugi kasutada). Teiseks võiks tõesti keelenõuandlast nõu küsida; selleks aga tuleks neile kogu asi ära seletada, mis on keeruline. Peaks siis lugeda andma näiteks inglise viki artikli. Vaste peab olema selline, mida annab kasutada kõigis kontekstides, muidu tal pole mõtet. Andres 31. jaanuar 2010, kell 07:38 (UTC)

Kuna siin on käsitletud isegi DIY poliitilisust, siis peaks kindlasti toonitama, et jutt käib eeskätt Ameerikast. Eesti oludes on lause "Tee ise-kultuuri osadeks võib pidada ka skvottimist, loomakaitseaktiviste ja rohelisi." ikka täiesti eksitav väide. Roheline ideoloogia on meie oludes täiesti rahumeelne loodushoid ehk hoopis midagi muud kui Greenpeace ning äärmuslikud vägivallatsejad – loomafarmide ja kasukakandjate ründajad. Rääkimata skvottimisest, mis meie arusaamade järgi on pigem hipiliku liikumise uus vorm (kasutuseta seisva ressursi kasutamine, enamasti õigusvastaselt).

Meie oludes on DIY ikkagi sedasorti meisterdamine, nagu oli varem Noore Tehniku poest vajalike tehnikajubinate või lausa meisterdamiskomplektide ostmine ja nendest oma kätega mingi töötava/praktilise asja valmistamine. Meie oludes on see ka endale või sõpradele kingituseks sokkide kudumine või kleidi õmblemine või oma pere tarbeks mööbli (riiuli, saunapingi, miks ka mitte pildiraami) valmistamine. Ei mingit poliitikat, ei mingit äärmuslikku ühiskonnavastasust. Kuriuss 28. detsember 2018, kell 15:05 (EET)


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 7. juuli 2013, kell 06:42 (EEST)[vasta]