Arutelu:Beetaosake

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas beetaosakese võimalikul energial on mingi piir?

"Peaaegu" on minu meelest liiga ebamäärane. Andres 15. august 2008, kell 15:24 (UTC)

Beetaosakese energial teoreetiliselt piiri ei ole. Küll on aga piir kiirusel, millega beetaosakesed liikuda saavad - see on valguse kiirus :) ja see piir on täiesti absoluutne!
Jah, see on arusaadav. Minu küsimus puudutab seda, kas tingimused, milles beetaosakesed tekkida saavad, seavad nende energiale mingi piiri, kuigi üldteoreetilised kaalutlused seda ei sea. Kui sellist piiri pole, siis võib beetaosakese kiirus olla kui tahes lähedane valguse kiirusele. Ja sama käib ka alfaosakese kohta. See on üks põhjus, miks ma küsin. Andres 15. august 2008, kell 15:54 (UTC)
Nii alfa-, kui beetaosakeste võimalikule energiale paneb praktilise piiri peale tuuma seoseenergiate vahe enne ja peale lagunemist. Mida suurem on aatomituum (räägime lagunemisest), seda suurem on tema seoseenergia võrreldes raua aatomituumaga (absoluutselt minimaalse seoseenergiaga aatomituum). Samas muutuvad aatomituumad suurenedes järjest ebastabiilsemaks ning mingist suurusest alates on nende eksisteerimine ainult teoreetiline võimalus (ülilühikene aeg peale nende tekitamist osakeste kiirendis).
Samas ei vabane kogu aatomituuma seoseenergia korraga. Tavaliselt toimub lagunemine järk-järgult (vt. lagunemise read). Aatomituumade ühinemisel on võimalikud hüpped seoseenergia vähenemise suunas palju suuremad. Aga ka need on lõpliku suurusega ja piiriks on raua aatomituum.
Seega siis peaks mõlemal juhul olema nii energia kui ka kiiruse ülempiir. Oleks hea, kui seda saaks hinnata. "Peaaegu" on minu meelest liiga ebamäärane. Andres 15. august 2008, kell 20:24 (UTC)
Ja ka neist asjust, mis Sa siin rääkisid, võiks artiklites kirjutada. Andres 15. august 2008, kell 20:26 (UTC)