Arutelu:Arenenud riik

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest arvatakse ka Eesti arenenud riikide hulka. Andres 27. märts 2010, kell 02:08 (EET)[vasta]

Samas, arvan, et näiteks Moldova ja Albaania võib-olla pole arenenud riigid. Andres 27. märts 2010, kell 19:18 (EET)[vasta]

Taastasin endise kuju. Vaatasin inglise artiklit. Seal on öeldud, et Eestit ja Venemaad peavad nii ÜRO kui ka IMF üleminekuriikideks, mitte arenenud riikideks. Andres 27. märts 2010, kell 19:23 (EET)[vasta]

Tegelikult on see väga tinglikult. Kui jaotatakse riike kaheks rühmaks, siis on kõik Euroopa riigid arenenud riigid Aafrika või Aasia riikidega võrreldes. Kui on meil ka üleminekuriigid, siis tuleb sellest põhjalikumalt kirjutada, nagu on see inglise artiklis tehtud. Geonarva 27. märts 2010, kell 19:33 (EET)[vasta]
Jah. Tuleb detailsemalt kirjutada, muidu on eksitav. Andres 27. märts 2010, kell 21:56 (EET)[vasta]

Tundub, et siin on üle kirjutatud. Toon siia varasema versiooni. Andres (arutelu) 12. mai 2014, kell 16:53 (EEST)[vasta]

Arenenud riigid (märgitud sinise värvusega) (Rahvusvaheline Valuutafondi järgi seisuga 2008)

Arenenud riik (ka arenenud maa) on riik, mis kuulub kõrgema arengutaseme ja arenenud turumajandusega tööstusriikide hulka.

Riigi arengutaset mõõdetakse mitme kriteeriumi järgi. Millised on need kriteeriumid ja millised riigid kuuluvad arenenud riikide hulka on vaieldav küsimus ja ägestatud debattide põhjus.

Ülekaalus diskussioonides on majanduslikud kriteeriumid. Üks nendest on sisemajanduse kogutoodang ühe inimese kohta; sellest seisukohast kuuluvad arenenud riikide hulka riigid kõrge SKT-ga ühe inimese kohta.

Teine majanduslik kriteerium võib olla industrialiseerumine; arenenud riikide hulka siis kuuluvad riigid, mille majanduses on ülekaalus tertsiaarne ja kvaternaarne sektorid.

Veelgi objektiivsem on teine näitaja, inimarenguindeks, mis arvestab elanike sissetulekuid, kirjaoskust ja keskmist oodatavat eluiga. Selle kriteeriumi järgi kuuluvad arenenud riikide hulka riigid väga kõrge inimarenguindeksiga. Aga selle kriteeeriumi järgi on liiga palju ebakorrapärasusi.

Riigid, mis ei kuulu arenenud riikide hulka, kuuluvad arengumaade hulka.

Enamasti arvatakse arenenud riikide hulka Põhja-Ameerika (USA ja Kanada) ja Lääne-Euroopa riigid, Austraalia, Uus-Meremaa ning Jaapan[1].

Allikas: Arengukoostöö- ja humanitaaralase terminoloogia sõnaseletusi

  1. Säästva arengu sõnaseletusi. Säästva Eesti Instituut, SEI Tallinn. [1] (vaadatud 21.10.2012)