Arutelu:Arendali vald

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Teistes vikides paistab vallast ja linnast üks artikkel olevat. Ehk on siis kunstlik neist siin eraldi artiklites rääkida? Kas linnal on haldusüksuse sees kindel piirgi, mis teda ülejäänud vallast eristab? Norra vikis on küll artikkel miskist statistikabüroo järgsest linnalisest alast, millest tükike jääb ka kõrvalvalda, aga see nähtavasti on midagi muud. Pikne 10. juuli 2010, kell 23:29 (EEST)

Teistes vikides polegi väga tihti asulast ja vallast eraldi artikleid. Siin on valla rahvaarv ja pindala, ja siin on asula rahvaarv ja pindala. Store norskes on öeldud, et ligi 4/5 valla elanikest elab Arendali asulas. Ja et teised asulad vallas on Rykene, Kilsund ja Kongshamn. --Epp 11. juuli 2010, kell 02:21 (EEST)[vasta]
Mõnel juhul on erinevalt teistest vikidest eraldi artiklite tegemine rohkem õigustatud, mõnikord vähem. Näiteks "Aafrika" puhul on veel selge erinevus, et manner on saarteta ja maailmajagu saartega, kuigi iseasi, kas on praktiliselt sama asja kohta käivat infot mõistlik kahe artikli vahel hakkida või vähest erinevust ühes artiklis mainida. Mõistete eristamine erinevate artiklite näol ei tohiks alati eesmärk omaette olla.
Arendali puhul aga kas saab üldse omavalitsusüksust ja linna eristada? Nimetatud Arendali "asula" ongi see statistikabüroo liigituse järgne linnaline ala, millest on norra vikis artikkel ja millest osa jääb naabervalda. Aga kas saab rääkida meie mõistes asulatest, nii et tiheasustusala piiri taga elav inimene on aadressijärgselt juba teises asulas või on tegu siiski lihtsalt emma-kumma vallaga? Ja kas saab öelda, et antud üle valla piiri valguv linnaline ala on valla ja maakonna keskus või on selleks siiski terve Arendali omavalitsusüksus? Ma ei leia häid allikaid nende küsimuste kohta, aga võib-olla on teistes vikides siiski põhjusega üks artikkel. Pikne 11. juuli 2010, kell 10:34 (EEST)
Peamine põhjus, miks meil on teistmoodi kui mujal, on see, et Eesti inimene on harjunud liigendama asulate, mitte valdade järgi. Eestis ei jäeta valla puhul liigisõna ära. Ja teiseks muidugi, asula ja vald on üldjuhul eri territooriumid ning info on selgemalt esitatud, kui neist räägitakse eraldi artikliutes.
Norras on asulatel kindlad piirid, mis küll muutuvad koos asustuse muutumisega. Just statistikabüroo need piirid fikseeribki, ja sellest ongi juttu.
Eestis on tõesti nii, et asulate piire ei fikseerita asustuse järgi, vaid asulate külge kinnistatakse ka asustamata ala. Ja nende asulate piirid ei ületa vallapiire.
Aafrika puhul on minu meelest kahe artikli tegemine õigustatud. See aitab vältida segiminekut.
Aadressid võivad olla valla järgi. Valla keskus ei saa olla omavalitsusüksus, ja ka maakonnakeskusteks nimetatakse tavaliselt asulaid. Kui omavalitsusüksust nimetatakse samamoodi nagu asulat, siis ei ole asi üheselt määratletud. Andres 11. juuli 2010, kell 19:57 (EEST)[vasta]