Arutelu:Õpetamine

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

indoktrinatsiooni ehk laias mõttes "tuupimise"

See koht ei ole hästi arusaadav. Minu meelest on indoktrinatsioon ja tuupimine eri asjad. Andres 10. august 2007, kell 14:10 (UTC)
Jah, üks on õpilase, teine õpetaja poolelt vaadates. Indoktrinatsioon on aga ilma tuupimata võimatu, st kui õpilane on võimeline mõistma, mida talle õpetatakse, siis ei saa teda ju indoktrineerida. Saab küll dotseerida aga mitte indoktrineerida. --Kamma 11. august 2007, kell 11:45 (UTC)
Võib-olla me mõistame indoktrinatsiooni ja tuupimise all eri asju. Minu teada on indoktrinatsioon teatud seisukoha, vaatekoha, arvamuse, suhtumise edasiandmine õpilasele nii, et ta selles kahtlema ei hakka. Ja tuupimine on andmete (faktide, fraaside vms) meeldejätmine ilma neid seostamata millegi muuga. Andres 11. august 2007, kell 11:51 (UTC)
Selles mõttes ei sisalda tuupimine endas mingi arvamuse ega seisukoha omaksvõtmist. Andres 11. august 2007, kell 11:52 (UTC)
Tuupime on siis erinevalt indoktrinatsioonist seisukoha, vaatekoha, arvamuse meelde jätmine ilma seda samas omaks võtmata? Olen nõus, et tuupimine ei eelda tingimata omaksvõtmist, kuigi praktikas ilmselt võetakse tuubitud seisukohad sageli varjatult omaks. Ilmselt siit ka meie mõistmiste lahknemine. --Kamma 11. august 2007, kell 12:04 (UTC)
Nähtavasti on asi selles, et peale tuupimise, mida teeb üpilane, räägitakse mõni kord ka õpilasele pähetuupimisest, ja selle objektiks võivad tõesti olla ka vaatekohad. Mina aga pidasin silmas, et tuupimine piirdub faktiliste andmetega (ei sisalda seisukohti) ja fraasidega (mille tähendusse ei süüvita). Seetõttu ei saa selle kaudu omandada vaatekohti. Aga ma olen asja vist liigselt lihtsustanud, sest pähetuubitut võidakse ka hiljem mõtestada ja omaks võtta.
Igatahes aga soovitaksin jätta sõna ja pealkiri "tuupimine" "kitsamas mõttes" tuupimise jaoks. Andres 11. august 2007, kell 13:27 (UTC)

Koolitamine[muuda lähteteksti]

Mida teha märksõnaga koolitamine (koolitaja)?--Estopedist1 (arutelu) 27. märts 2019, kell 23:17 (EET)[vasta]