Arkadi Mamontov

Allikas: Vikipeedia

Arkadi Viktorovitš Mamontov (Арка́дий Ви́кторович Ма́монтов, sündinud 26. mail 1962 Novosibirskis) on Venemaa teleajakirjanik, poliitilisi tulipunkte kajastavate dokumentaalfilmide autor.

Elukäik ja tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta sündis filmitegijate perekonnas. Pärast keskkooli üritas ebaõnnestunult astuda VGIKi operaatoriteaduskonda. 1988 lõpetas kiitusega Moskva Riikliku Ülikooli ajakirjandusteaduskonna.

Aastatel 1992–1994 oli ta uudisteagentuuri Novosti erikorrespondent tulipunktides Moldova territooriumil, Nahhitševani ja Armeenia piiril, Tadžikistanis, samuti Balti riikides. Aastatel 1995–2000 oli ta telekanali NTV uudistesaadete korrespondent.

2000. aasta kevadel asus tööle telekanalis Rossija, kus asus juhtima "Arkadi Mamontovi autorisaate stuudiot".

2017–2019 juhtis ta telekanalis Spas autorisaadet "Impeeriumi jäljed".

Töötades telekanalis Rossija, on korduvalt toetanud Venemaa president Vladimir Putini poliitikat.[1]

Sanktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

28. augustil 2014 kehtestas Ukraina talle riiki sisenemiskeelu seoses Krimmi okupeerimise toetamisega Venemaa poolt.[2] 28. veebruaril 2022 kehtestas Euroopa Liit talle seoses Venemaa kallaletungiga Ukrainale viisa- ja majandussanktsioonid. "Ta on Krimmi ja Sevastoopoli ebaseaduslikku annekteerimist toetava propagandistliku filmi režissöör; nimetatud filmis kujutas ta ebaseaduslikule annekteerimisele eelnenud Ukraina valitsemistava kaootilise ja anarhistlikuna. Oma filmides on ta Ukrainat kujutanud neonatsismi, fašisimi, natsionalismi ja venevastase meelestatuse keskusena. Ta on liialdanud paremäärmuslike organisatsioonide rolli Ukrainas. Ta on süüdistanud Ukrainat Vene kultuuri ja keelt diskrimineeriva poliitika teostamises Ukrainas. Ta on õõnestanud Ukraina ametivõimude usaldusväärsust ja legitiimsust, väites, et Euromaidan oli välisriikidest inspireeritud riigipööre ning et Ukraina valitsus sõltub USAst."[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]