Veltins-Arena

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arena AufSchalke)
Veltins-Arena

Veltins-Arena (algselt Arena AufSchalke) on Saksamaal Gelsenkirchenis asuv mitmeotstarbeline staadion.

Staadion valmis 13. augustil 2001 ja see mahutab 61 481 pealtvaatajat. Staadioni eripäraks on suletav katus. Staadioni algne nimi oli Arena AufSchalke, kuid 2005. aastal omandas nime õigused sponsor õlletehas Veltins ja uueks nimeks pandi Veltins-Arena.

Veltins-Arena on jalgpalliklubi FC Schalke 04 kodustaadion.

Seal toimusid 2006. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste 4 alagrupimängu ja 1 veerandfinaal. Kõiki neid kohtumisi vaatas täismaja (52 000 pealtvaatajat). Kuna FIFA kontrollib kõiki jalgpalli MM-i sponsorlepinguid, siis nimetati Veltins-Arenat MM-i ajal FIFA maailmameistrivõistluste staadioniks Gelsenkirchenis.

7. mail 2010 toimus Veltins-Arenal 2010. aasta jäähoki MM-i avakohtumine, milles Saksamaa jäähokikoondis alistas lisaajal 2:1 USA jäähokikoondise. Sellel kohtumisel oli 77 803 pealtvaatajat, millega püstitati külastatavuse maailmarekord jäähokis.

Veltins-Arenal on kontserte andnud paljud popstaarid, nende hulgas AC/DC, Bon Jovi, Metallica, Bruce Springsteen ja Robbie Williams. 13. oktoobril 2007 toimus seal mootorrataste ringrajasõidu viimane MM-etapp. Staadioni tõeline mitmeotstarbelisus pandi proovile 2004. aasta mais, kui nelja päeva jooksul peeti seal popmuusikakontsert, Bundesliga kohtumine ja Ameerika jalgpalli liiga NFL Europe kohtumine.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]