Anu Aun

From Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Anu Aun (sündinud 14. veebruaril 1980 Pärnus) on eesti filmirežissöör ja stsenarist.

Tema tuntumate tööde hulka kuuluvad lühimängufilm "Vahetus", mängufilm "Polaarpoiss" ja koguperefilm "Eia jõulud Tondikakul".

Haridus ja töö[edit | edit source]

1998. aastal lõpetas Anu Tallinna Inglise Kolledži. 2002. aastal lõpetas ta Tallinna Pedagoogikaülikooli kultuuriteaduskonna bakalaureusekraadiga telerežii erialal ja nüüdistantsu lisaerialal. Seejärel õppis ta kuni 2005. aastani Tallinna Ülikooli kultuuriteaduskonnas Jüri Sillarti käe all filmirežii erialal.

Paralleelselt õpingutega töötas Anu Aun ajakirjaniku ja telerežissöörina. 2005. aastal asutas ta koos filmieriala kursusekaaslaste Priit Pääsukese ja Margo Siimoniga filmistuudio Luxfilm, kus tema käe all sellest ajast alates on nii režissööri, produtsendi kui stsenaristina valminud mitmeid dokumentaal- ja lühimängufilme.

Anu Auna lühimängufilmi “Vahetus” võib pidada seni rahvusvaheliselt edukaimaks Eesti lühimängufilmiks. „Vahetus“ on osalenud rohkem kui 70 rahvusvahelise filmifestivali programmis, sealhulgas Clermont-Ferrandi, Tampere, Montreali, Shanghai, Grimstadi ja Cinefiesta festivalil ning võitnud 17 auhinda. Eesti Rahvuskultuuri Fond tunnistas "Vahetuse" kultuuriaasta parimaks debüüdiks ja Eesti Kinoliit XII Eesti Filmipäevade aastapreemia vääriliseks.

“Polaarpoiss” on Anu esimene täispikk mängufilm, mille arendamiseks pälvis ta Itaaliast Torino Film Lab stsenaariumiarendusprogrammi Script&Pitch stipendiumi ja Saksamaalt Nipkowi residentuuristipendiumi. “Polaarpoiss” esilinastus Mannheim-Heidelbergi Rahvusvahelise Filmifestivali võistlusprogrammis. Eesti Vabariik 100 filmikonkursi raames jõudis 2018. aastal vaatajateni Anu Auna koguperefilm “Eia jõulud Tondikakul” ja 2019. aastal dokumentaalfilm “Vetelkõndija” poetess Kristiina Ehinist.

Filmograafia[edit | edit source]

  • 2002 – dokumentaalfilm “Nimed marmortahvli taga”, režissöör
  • 2003 – telefilm “Liivakellade parandaja”, režissöör ja stsenarist
  • 2006 – portreefilm “Lutsepa lugu”, produtsent ja režissöör 
  • 2007 – dokumentaalfilm “Savikodu” sarjast “Eesti lood”, režissöör
  • 2007 – lühimängufilm “Indigo tuba”, produtsent, režissöör ja stsenarist
  • 2010 – lühimängufilm “Vahetus”, produtsent, režissöör ja stsenarist
  • 2011 – dokumentaalfilm „Keelatud Vili“ sarjast "Eesti lood", režissöör
  • 2012 – dokumentaalfilm „Südamest skaut“, režissöör ja produtsent
  • 2014 – dokumentaalfilm „Looduslaps“ sarjast "Eesti lood", režissöör ja produtsent
  • 2016 – mängufilm „Polaarpoiss“, režissöör ja stsenarist
  • 2018 – mängufilm "Eia jõulud Tondikakul"

Tunnustus[edit | edit source]

Auhinnad[edit | edit source]

  • 2010 – kultuuriaasta parim debüüt
  • 2010 – Eesti Kinoliit XII Eesti Filmipäevade Aastapreemia
  • 2010 – Thessaloniki International Short Film Festival, Kreeka – CINEMATIC ACHIEVEMENT AWARD
  • 2010 – First Step Film Fest, Albaania – BEST DIRECTOR AWARD
  • 2011 – 10th Rome Independent Film Festival, Itaalia – BEST FOREIGN SHORT FILM AWARD
  • 2011 – ONE SHOT International Short Film Festival, Armeenia – SPECIAL MENTION
  • 2011 – 34th Norwegian Short Film Festival, Norra – HONORARY MENTION
  • 2011 – V SHORTini Film Festival, Itaalia – BEST SHORT FILM
  • 2011 – Cinefiesta International Film Festival, Puerto Rico – FIRST PRIZE IN INTERNATIONAL COMPETITION
  • 2011 – 17th Aye-Aye Film Festival, Prantsusmaa – SPECIAL PRIZE
  • 2011 – 7th Paris Courts Devant Film Festival, Prantsusmaa – BEST FOREIGN SHORT FILM
  • 2011 – 6th International Short Film Festival Žubroffka, Poola – 2nd AWARD IN INTERNATIONAL COMPETITION
  • 2011 – 5th Speak Out Against Domestic Violence Short Film Contest, Mehhiko – FIRST PRIZE
  • 2012 – 20th Euroshorts Film Festival, Poola – GRAND PRIX
  • 2012 – 28th European Film festival of Lille, Prantsusmaa – PRESS AWARD
  • 2012 – 4th Malta Short Film Festival, Malta – BEST EDITING AWARD
  • 2012 – 4th Malta Short Film Festival, Malta – FOREIGN JURY AWARD

Nominatsioonid[edit | edit source]

  • 2010 – "Vahetus" nominatsioon Eesti Filmiajakirjanike Ühingu aasta filmi auhinnale "Neitsi Maali"
  • 2016 – "Polaarpoiss" nominatsioon Eesti Filmiajakirjanike Ühingu aasta filmi auhinnale "Neitsi Maali"
  • 2016 – "Polaarpoiss" nominatsioonid Mannheim-Heidelberg International Filmi Festival – Publikupreemia, uustulnuka auhind Grand Newcomer
  • 2016 – "Polaarpoiss" nominatsioonid Cairo International Filmi Festival – The Golden Pyramid for best Film, The Silver Pyramid for Best Director, The Bronze Pyramid for First or second Work
  • 2017 – "Polaarpoiss" nominatsioonid Eesti Filmi- ja Teleauhindadele kaheksas kategoorias – parima mängufilmi, režissööri, nais- ja meesnäitleja, operaatori, helirežissööri, kunstniku ja monteerija auhinnale. Kunstnik Jaagup Roomet võitis 2017 EFTA parima filmikunstniku auhinna filmiga "Polaarpoiss".

Liikmesus[edit | edit source]

Anu Aun on alates 2006 Eesti Audiovisuaalautorite Liidu, alates 2007 Eesti Kinoliidu ja alates 2012 Eesti Dokumentalistide Gildi liige. Ta on olnud aastatel 2009–2010 NISI MASA, European Network of Young Cinema, juhatuse liige ja 2009–2011 Nisi Masa Estonia president. Alates 2012 European Women Audiovisual Network liige.

Välislingid[edit | edit source]