Antoine de Montchrestien

Allikas: Vikipeedia

Antonie de Montchrestien (u 1575 – 7. või 8. oktoober 1621) oli Prantsuse näitekirjanik ja majandusteadlane.

Ta sündis Normandias Falaisis apteeker Mauchrestieni pojana. Ta jäi varakult orvuks ning võeti parun François Thésarti teenijaskonda, kus tal oli võimalik osaleda paruni laste õpingutes. Hiljem (1618. aastal) abiellus ta Thésarti tütre Suzanne'iga.

Montchrestien kaalus esmalt kirjanikukarjääri ning aastal 1595 avaldas ta oma esimese tragöödia. 1601. aastal ta avaldas veel 5 näitemängu, sealhulgas "L’Ecossaise", mis rääkis Mary Stuartist.

Montchrestien osales mitmetes duellides (alates 1602. aastast Prantsusmaal keelatud), saades 1603. aastal peaaegu surma. 1604 ja 1605 tappis ta oma vastased ja pidi Inglismaale põgenema, et hukkamisest pääseda. Tänu James I-le, kellele ta pühendas oma tragöödia ""L’Ecossaise", sai ta hiljem Prantsusmaale naasta.

Aastal 1615 avaldas ta teose „Traité de l'économie politique“, mis põhines peamiselt Jean Bodini teostel. Majandusteaduste ajaloos oli ta esimene, kes kasutas mõistet „poliitiline ökonoomia“. Sellega ta vaidlustas Aristotelese positsiooni majanduse iseseisvusest riigi suhtes.

1620. aastal liitus Montchrestien hugenottide mässuga. Ta pöördus vägede kogumiseks Normandiasse tagasi. See aga ei õnnestunud ning 1621. aasta 7. oktoobri öösel leiti ta ühest kõrtsist Les Tourailles’s ja tapeti.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Antoine de Montchrestien, 1615. Traicté de l'oeconomie politique. F. Billacois, ed., 1999, critical-edition preview