Antikristus

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib religiooni mõistest, Nietzsche teose kohta vaata aartiklit Antikristus (Nietzsche); Lars von Trieri filmi kohta Antikristus (film).

Antikristus tähistab Kristlikus eshatoloogias isikut, organisatsiooni, ametikohta, kogukonda või gruppi, kes viivad täide piiblis kuulutatud prohveteeringuid selle kohta, kes vastandab ennast Jeesus Kristusele ning võtab sisse koha tema asemel.

Sõna "Antikristus" tuleb vanakreeka sõnadest αντί ja Χριστός (anti ja Christos). Χριστός tähendab vanakreeka keeles salvitud või võitut ning kristlased kutsuvad selle nimega Naatsareti Jeesust. Sõna αντί tähendab mitte ainult anti't vastandavas mõttes, kui miskit, mis on millelegi vastupidine, millegi vastu, vaid see tähendab ka "millegi/kellegi asemel". Antikristus on siis miski või keegi, mis vastandab ennast Kristusele, võttes koha sisse tema asemel.

Sõna esineb 5 korda, 1. ja 2. Johannese kirjas: üks kord mitmuses ja neli korda ainsuses. Termini all mõeldakse enamasti mingit kurja entiteeti, mis võistleb ning vastandub Jeesus Kristusele.